Επιτυχείς οι πρώτες “εξετάσεις” κοντά στις 5000 μονάδες
Η αισιοδοξία επανήλθε στο Χ.Α. με “τονωτική ένεση” από τις Η.Π.Α.
Με σημαντική άνοδο κατά 2.8% έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. Κερδοφόρα ήταν η εβδομάδα για τον FTSE 20 (+2.3%), αλλά και για το σύνολο των μετοχών του ταμπλό, που – επιτέλους – αφυπνίστηκε σημειώνοντας άνοδο 2.2%.
Θετικά δέχτηκε το επενδυτικό κοινό το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής όπως αποδεικνύουν οι ανοδικές συνεδριάσεις και τα λευκά candlestick 1 και 2. Το άλμα, όμως, έγινε την Τετάρτη (shooting star 3), καθαρά εισαγόμενο, μετά την εκρηκτική άνοδο την Τρίτη των χρηματιστηριακών δεικτών στις Η.Π.Α. Σημειώθηκε ανοδικό χάσμα στις 4925 μονάδες που θα αποτελέσουν την πρώτη σοβαρή στήριξη σε οποιαδήποτε διόρθωση. Η “αμήχανη” συνεδρίαση της Πέμπτης (doji 4) αποτέλεσε απλώς μια ανάσα για τους αγοραστές που την Παρασκευή (λευκό candlestick 5) επιχείρησαν μια δεύτερη προσπάθεια κατοχύρωσης των 5000 μονάδων.
Οι μεγάλες πάνω σκιές των candlestick 3 και 5 δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή αντίσταση σε αυτά τα επίπεδα και ίσως μια κόπωση των αγοραστών. Η επιτυχής, όμως, διάσπαση των 4905, των 4940 και, κυρίως, των 4995 μονάδων (το 78.6% επίπεδο διόρθωσης Fibonacci) τους δίνουν το δικαίωμα να οργανώσουν καλύτερα την “έφοδο” προς τις 5136 μονάδες. Δεν ξεχνούμε το γεγονός της λήξης των παραγώγων του Σεπτεμβρίου στους FTSE 20 και FTSE 40, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι αυτό το γεγονός απλώς υποβοήθησε και δεν καθόρισε την άνοδο του Γενικού Δείκτη.
Το κλείσιμο της Παρασκευής πάνω πάνω από τις 4995 μονάδες έδειξε, ότι οι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα και στατιστικά πετυχαίνουν τέτοιου είδους στόχους, να επαναπροσεγγίσουν – τουλάχιστον – τις 5136 μονάδες της 20ής Ιουλίου. Η επίπτωση στη μεσοπρόθεσμη πορεία του Δείκτη είναι σημαντική. Είτε ο Δείκτης κινηθεί κατευθείαν προς τις 5136 μονάδες και ψηλότερα (οπότε οι 4477 μονάδες μπορούν να θεωρηθούν ως το τέλος του “εφιάλτη”), είτε οι δυνάμεις που κινούν τα νήματα στο Χ.Α. θεωρήσουν ότι χρειάζεται ακόμη ένα “ανακάτεμα των χαρτιών”, το πτωτικό κύμα που θα ακολουθήσει θα είναι μέτριας δυναμικής και περιορισμένο βεληνεκές το πολύ μέχρι τις 4400 μονάδες.
Όσο ο Δείκτης παραμένει πάνω από τις 4776 μονάδες, οι αγοραστές μπορούν να είναι ευχαριστημένοι, μιας και θα κρατούν αυτοί και όχι οι πωλητές τα ηνία της αγοράς. Στη μέτρηση των κυμάτων Elliott του διαγράμματος διατηρούμε το ισχύον σενάριο, δηλαδή περιμένουμε το Δείκτη να ολοκληρώσει την ανοδική του αντίδραση b κοντά στις 5100 μονάδες και να ακολουθήσει άλλο ένα πτωτικό κύμα c προς τις 4400 μονάδες. Ομολογούμε, όμως, ότι οι πιθανότητες επαλήθευσής του δεν ξεπερνούν πλέον το 60%. Εναντίον του είναι προς το παρόν οι ταλαντωτές μιας και εισήλθαν την Παρασκευή στην ανοδική ζώνη και ο Δείκτης έκλεισε τρεις φορές πάνω από το άνω όριο των λωρίδων Bollinger. Αυτό που θέλουμε να δούμε για να στραφούμε προς το σενάριο της περάτωσης της διόρθωσης στις 4477 μονάδες, είναι μια καθαρή κίνηση πέντε ευδιάκριτων κυμάτων από τις 4776 μονάδες. Αυτό θα αναιρέσει το χαρακτήρα της κίνησης αυτής ως b (που πρέπει να είναι “τριάρι”) και θα το μετατρέψει ως κύμα i η (i) μιας νέας ανοδικής προσπάθειας. Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρούμε τις 5136 μονάδες ως κύμα 5 και όχι 3.
Η πορεία του Dow Jones κατά την εβδομάδα που πέρασε ήταν ιδιαίτερα θετική εισάγοντας νέα δεδομένα στη διεθνή χρηματιστηριακή σκηνή. Η άνετη διάσπαση των δύο επιπέδων Fibonacci (ταυτόχρονα!) στη συνεδρίαση της Τρίτης μετά την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων κατά 0.5% από τη FED και η διατήρησή του πάνω από τις 13700 μονάδες στις επόμενες συνεδριάσεις προοιωνίζεται την επαναπροσέγγιση των ιστορικών υψηλών των 14022 μονάδων. Το αισιόδοξο σενάριο του τερματισμού της διόρθωσης στις 12518 μονάδες του Αυγούστου κερδίζει όλο και περισσότερες πιθανότητες επικράτησης, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις σε όλες τις αγορές. Ήδη έχουν «ενεργοποιηθεί» τα μεγάλα χαρτοφυλάκια και στον DAX με αποτέλεσμα η ανοδική διάσπαση των επιπέδων αντίστασης στις 7784 και 7944 μονάδες να φαίνεται κάτι παραπάνω από ορατή.
Και εδώ ισχύει η επιφύλαξη της τεχνητής ανόδου λόγω της λήξης των παραγώγων του Σεπτεμβρίου. Ακόμη, όμως, κι αν είναι έτσι, η διόρθωση δεν έχει περατωθεί στις 12518 μονάδες και το μέλλον επιφυλάσσει άλλο ένα πτωτικό κύμα, αυτό δεν θα αποτελέσει αφορμή για ξεπούλημα μιας και το διαφαινόμενο flat δεν έχει προοπτική για πολύ κάτω από τις 12500 μονάδες.
Το ευρώ παρέμεινε πιστό στην επαλήθευση της κίνησης του τελευταίου χρόνου μεταξύ των δύο γραμμών στήριξης και αντίστασης. Τώρα βρίσκεται στο άνω άκρο της διακύμανσης φλερτάροντας με τα 1.41 δολάρια. Το σημειωμένο σενάριο στο εβδομαδιαίο διάγραμμα που παραθέτουμε, θέλει το ευρώ να υποχωρεί άμεσα προς τα 1.37 δολάρια, όπου υπολογίζεται να συναντήσει τη γραμμή στήριξης. Αν αυτό επαληθευτεί, τότε αναμένουμε άλλο ένα ανοδικό κύμα, για να συμπληρωθούν τα εννέα κύματα της ιδιόμορφης αυτής ανοδικής αντίδρασης. Αναίρεση του σεναρίου θα έχουμε στην περίπτωση πειστική διάσπασης μιας εκ των δυο γραμμών.
Το Brent άγγιξε αλλά δεν διέσπασε τα υψηλά των 78.85 δολαρίων το βαρέλι. Το γεγονός αυτό βέβαια μόνο ιστορική σημασία έχει μιας και η πορεία του θα είναι μακροπρόθεσμα ανοδική. Στο ημερήσιο διάγραμμα έχουμε σημειώσει τη μέτρηση των κυμάτων από τα χαμηλά των 68.20 δολαρίων από την οποία φαίνεται, ότι οδεύουμε προς τη συμπλήρωση του πρώτου κύματος του (3), κοντά στα 80 δολάρια. Θα ακολουθήσει διόρθωση ως τα 75-76 δολάρια και μετά ένα ιδιαίτερα δυνατό ανοδικό κύμα, που ίσως οδηγήσει το Brent πάνω από 95 δολάρια.
No comments:
Post a Comment