Sunday, August 5, 2007

Μάκης Βελλιανίτης (Express 06-08-2007)

Πιθανότερη η συνέχιση της διόρθωσης ως τις 4700 μονάδες

Σε διορθωτική τροχιά παραμένουν και οι ξένες αγορές


Με νέα πτώση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. Οι απώλειες έφτασαν το 1.2%, ενώ πτωτική ήταν η εβδομάδα και για τον FTSE 20 (-0.9%) και για το σύνολο των μετοχών του ταμπλό (-0.8%). Σε ετήσια βάση ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 10.2%, ο FTSE 20 8.8%, ενώ καλύτερη απόδοση και από τους δύο έχει το σύνολο των μετοχών (10.6%).
Τη Δευτέρα είχαμε μια πτωτική συνεδρίαση (μαύρο candlestick 1) με το χαμηλό της να περατώνεται το τρίτο υποκύμα της πτώσης από τις 5136 μονάδες. Η ασθενής ανοδική αντίδραση της Τρίτης (λευκό candlestick 2) δεν είχε άμεση συνέχεια. Την Τετάρτη (hammer 3) σημειώθηκε το χαμηλότερο μέχρι τώρα επίπεδο διόρθωσης (4792 μονάδες). Το hammer έδωσε ελπίδες ανάκαμψης που επαληθεύτηκαν μερικώς την Πέμπτη (shooting star 4). Τέλος την Παρασκευή (μαύρο candlestick 5) οι πωλητές πήραν πάλι τα ηνία στα χέρια τους απειλώντας με νέα χαμηλά.
Από το ημερήσιο διάγραμμα κρατάμε το γεγονός των χαμηλών επιπέδων στοχαστικού και RSI στα οποία συνήθως ο Δείκτης αντιδρά ανοδικά. Από το “ζουμ” μπορούμε να διακρίνουμε τα πέντε κύματα της πτώσης από τις 5136 στις 4792 μονάδες, τα οποία φαίνονται με πιο εναργή τρόπο στο ενδοσυνεδριακό διάγραμμα. Έτσι είναι πολύ πιθανή η συνέχιση της διόρθωσης και κάτω από τις 4792 μονάδες της Τετάρτης, που αποτελούν το κύμα {a} του κύματος {4} το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν το κύμα {b} δεν περατώθηκε στις 4925 μονάδες της Πέμπτης (επίπεδο που υπερβαίνει μόλις κατά 2 μονάδες το 38.2% επίπεδο Fibonacci της πτώσης), τότε αύριο θα πρέπει να έχουμε νέα ανοδική κίνηση, που θα φέρει το Δείκτη αρχικά στη διπλή αντίσταση της ζώνης των 4864-4868 μονάδων, όπου συναντώνται το 50% επίπεδο διόρθωσης και η έναρξη του καθοδικού χάσματος της περασμένης Παρασκευής. Αν αυτό το επίπεδο διασπαστεί, πράγμα μάλλον απίθανο, επόμενος “σταθμός” είναι το 61.8% επίπεδο διόρθωσης, δηλαδή οι 5005 μονάδες.
Μετά την περάτωση του κύματος {b} θα έχουμε την ανάπτυξη του {c} του {4} το οποίο δεν θα θέλαμε να διασπάσει καθοδικά τις 4751 μονάδες γιατί τότε βάζει σε σοβαρή αμφισβήτηση τη μέτρηση των κυμάτων Elliott που έχουμε σημειώσει στο διάγραμμα. Θεωρητικά, πάντως, ανατροπή της μέτρησης έχουμε μόνον με την καθοδική διάσπαση του πέρατος του κύματος {2}, δηλαδή των 4699 μονάδων. Αν κάτι τέτοιο συμβεί τότε μπορούμε να θεωρούμε την όλη κίνηση του Δείκτη από τις 1462 μονάδες ως περατωμένη στις 5136 μονάδες της 20ής Ιουλίου. Μόνη ελπίδα για κάτι καλύτερο είναι ένα εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο, παρόμοιο με αυτό που αναφέραμε στην προηγούμενη ανάλυσή μας για τον Dow Jones. Το σενάριο αυτό θέλει την όλη ανοδική κίνηση από τις 4245 μονάδες όχι ως κύμα (5), αλλά ως κύμα {1} του (5). Σε μια τέτοια περίπτωση ο Δείκτης κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης του (5) θα σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά!
Η εβδομάδα που πέρασε δεν απέφερε τα κέρδη που περίμεναν οι αγοραστές στη Νέα Υόρκη. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του S&P 500 φαίνεται, ότι η διόρθωση που άρχισε από τα νέα ιστορικά υψηλά των 1556 μονάδων της 16ης Ιουλίου, δεν έχει ακόμη περατωθεί. Μετά από μια ανάκαμψη, που αναμένεται να εκδηλωθεί την τρέχουσα εβδομάδα, ο δείκτης θα ακολουθήσει και πάλι πτωτική τροχιά. Σύμφωνα με τη μέτρηση των κυμάτων Elliott του διαγράμματος στις 1556 μονάδες ολοκληρώθηκε η ανοδική κίνηση που άρχισε από τις 1168 μονάδες του Οκτωβρίου του 2005 (κύμα iii). Αυτή η άνοδος εντάσσεται στο κύμα 5 της γενικότερης ανόδου από τις 769 μονάδες του Οκτωβρίου του 2002. Ένα πολύ πιθανό επίπεδο περάτωσης της διόρθωσης είναι η περιοχή του κύματος (iv) της προηγηθείσας ανόδου, δηλαδή οι 1364 μονάδες, όπου έχουμε και το 50% επίπεδο διόρθωσης Fibonacci του κύματος iii.
Η αβεβαιότητα στη μεσοπρόθεσμη πορεία του ευρώ συνεχίζεται, μολονότι η πτώση της προηγούμενης εβδομάδας φαίνεται να αποτελεί την έναρξη μιας πολύ μεγαλύτερης. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα διαφαίνεται, ότι το τελευταίο μέρος της ανοδικής διόρθωσης (κύμα (c) του y σύμφωνα με το πρωτεύον σενάριο) ολοκληρώθηκε στα 1.3851 δολάρια της 24ης Ιουλίου. Αν αυτή η εκτίμηση είναι σωστή, τότε το ευρώ θα πρέπει κατά τους επόμενους μήνες να ακολουθήσει έντονα πτωτική πορεία, που θα το οδηγήσει κάτω και από τα 1.1640 δολάρια του Νοεμβρίου του 2005. Στη μέτρηση των κυμάτων του ευρώ, όμως, παραμένουμε εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Τα τελευταία δυο χρόνια οι ανοδικές του κινήσεις περιορίζονται στο τρίγωνο του διαγράμματος και οι επικαλύψεις των υψηλών κατά τις διορθώσεις συμβαίνουν κατά κόρον και αυτά επιβεβαιώνουν το πρωτεύον σενάριο. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν έχουμε μια διάσπαση των προηγηθέντων χαμηλών, ώστε να αναιρεθεί η ισχύς του δευτερεύοντος σεναρίου. Κάτι τέτοιο για παράδειγμα θα συνέβαινε αν στην τρέχουσα διόρθωση είχαμε καθοδική διάσπαση των 1.3262 δολαρίων του Ιουνίου ή ακόμη καλύτερα των 1.2865 του Ιανουαρίου.
Η συγκέντρωση των τιμών του Brent κοντά στα 76 δολάρια τις τελευταίες μέρες δείχνει, ότι βρισκόμαστε κοντά στην περάτωση της διόρθωσης που έχει αρχίσει από τα 78.85 δολάρια της 24ης Ιουλίου. Η κίνηση αυτή αποτελεί το κύμα (iv) της ανόδου από το Μάϊο (πέρας του κύματος iv). Θα ακολουθήσει ακόμη ένα ανοδικό κύμα, που θα οδηγήσει το Brent στην ανοδική διάσπαση των ιστορικών υψηλών των 79.55 δολαρίων του περσινού Ιουλίου. Πιθανό πέρας του είναι η ζώνη των 81-82 δολαρίων. Έχουμε την αίσθηση, ότι η διαφαινόμενη μεγάλη άνοδος, που έχει αρχίσει από τα 50.75 δολάρια του Ιανουαρίου (50% αύξηση σε επτά μήνες) θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον, βλέποντας το Brent να ανεβαίνει σε τριψήφια νούμερα τιμών.

No comments: