Monday, June 25, 2007

Μάκης Βελιανίτης (Express - Τεχνικός Αναλυτής, 25-06-2007)

Ο Γενικός Δείκτης δεν έδειξε κατά την εβδομάδα που πέρασε ότι ξεπέρασε το φλερτ με την επιστροφή σε επίπεδα κάτω από τις 4781 μονάδες. Η αδυναμία της διάσπασης των 4937 μονάδων, που είχαμε θέσει ως κριτήριο για μια τέτοια εκτίμηση στην προηγούμενη ανάλυσή μας, οδηγεί, μάλλον, στο αντίθετο συμπέρασμα. Και λέμε “μάλλον” κι όχι “σίγουρα”, γιατί το επόμενο κριτήριο που θα εδραίωνε την πεποίθησή μας, η καθοδική διάσπαση των 4796 μονάδων, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.
Το πρωτεύον σενάριό μας παραμένει, λοιπόν, σε ισχύ, πράγμα που το επιβεβαιώνουν και οι δύο ταλαντωτές του διαγράμματος. Ο μεν RSI έχασε, τελικά, τη μάχη με τον κινητό μέσο των 45 ημερών και μάλιστα με τη μορφή ενός goodbye kiss και ακολούθως διέσπασε καθοδικά και τον κινητό των 9 ημερών. Η διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 3 ημερών από το στοχαστικό αποδείχθηκε βραχύβια αφού την Παρασκευή βρέθηκε πάλι να έχει μικρότερη τιμή από τον μέσον όρο.
Υπάρχει, όμως, ένα νέο δεδομένο που δίνει πολλές πιθανότητες σε έναν διαφορετικό τρόπο όδευσης προς τις 4750 μονάδες. Στο 15λεπτο ενδοσυνεδριακό διάγραμμα, που έχουμε παραθέσει στο κάτω μέρος της σελίδας, βλέπουμε τη λεπτομερή μέτρηση των κυμάτων Elliott, η οποία δεν ανταποκρίνεται στη μέτρηση των κυμάτων Elliott του ημερήσιου διαγράμματος. Αιτία γι αυτή τη δυσαρμονία είναι η μορφή της πτώσης των συνεδριάσεων της Δευτέρας με αρχή Τρίτης και αυτής της Παρασκευής. Όπως βλέπετε στο διάγραμμα η μορφή της καθόδου από τις 4936 μονάδες της Δευτέρας στις 4881 μονάδες της Τρίτης με κανένα τρόπο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως “πεντάρι” κύμα. Το ίδιο συμβαίνει και με την πτώση από τις 4888 μονάδες της Πέμπτης στο χαμηλό των 4843 μονάδων της Παρασκευής. Περισσότερο μας ταιριάζει να χαρακτηρίσουμε την όλη πτώση από τις 4936 μονάδες ως τριάρι κύμα (a)-(b)-(c), όπως το έχουμε σημειώσει στο διάγραμμα, με το (c) να παίρνει τη μορφή τριγώνου.
Στην περίπτωση που η ανωτέρω επιφύλαξή μας δικαιωθεί – κι αυτό θα γίνει με τη μη διάσπαση των 4796 μονάδων και την ανοδική διάσπαση των 4888 μονάδων – η μέτρηση του ημερήσιου διαγράμματος πρέπει ελαφρώς να αλλάξει. Το διορθωτικό κύμα b δεν πρέπει να θεωρηθεί ακόμη τελειωμένο στις 4937 μονάδες της Δευτέρας. Αντίθετα, το κύμα b παίρνει μια μορφή τριγωνική με τα επιμέρους κύματά του να είναι “τριάρια”. Οι 4937 μονάδες, τότε, θα γίνουν (c), το όριο που θα καταλήξει η πρόσφατη πτώση τη Δευτέρα θα είναι το (d) και θα ακολουθήσει ένα τελευταίο ανοδικό κύμα, επίσης “τριάρι”, το (e), λίγο πιο πάνω από τις 4937 μονάδες.
Εδώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή από τους επενδυτές, γιατί όταν τα κύματα b είναι τριγωνικά, τότε τα c που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα βίαια και ορμητικά στην εξέλιξή τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πιστεύουμε ότι ο Δείκτης θα οδεύσει με τον ένα –του ημερήσιου διαγράμματος – ή τον άλλο – του ενδοσυνεδριακού – σε επίπεδα κοντά στις 4700 μονάδες του Μαϊου. Εξάλλου με τον τρόπο που διαμορφώνεται ο όγκος σε τεμάχια οι απαραίτητες ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια των “μεγάλων”, οι κατοχυρώσεις των κερδών, οι πωλήσεις λόγω διάφορων φόβων αυτών που δεν πιστεύουν και πολυ στις ανοδικές εξάρσεις των χρηματαγορών τα τελευταία 4 χρόνια και, γενικά, όλες εκείνες οι αιτίες που προκαλούν τις διορθώσεις βρίσκουν την ολοκλήρωσή τους, όταν οι όγκοι σε τεμάχια των συνεδριάσεων των διορθώσεων είναι συγκριτικά αυξημένοι. Στο Χ.Α. όγκοι πάνω από 50 εκατομμύρια πρέπει να θεωρούνται αυξημένοι και την τελευταία εβδομάδα τα 305 εκατομμύρια μετοχές (ρεκόρ από τις αρχές του Μαϊου του 2006), που άλλαξαν χέρια ικανοποιούν όλους. Με αυτόν τον τρόπο αυτοί που θέλουν να πουλήσουν βρίσκουν αγοραστές κι αυτοί που θέλουν να αγοράσουν βρίσκουν πωλητές σε αμοιβαία αποδεκτά επίπεδα, που δεν είναι απαραίτητο να είναι ιδιαίτερα χαμηλά!
Τα ξένα χρηματιστήρια ακολουθούν διορθωτική πορεία, σε γενικές γραμμές παρόμοια με αυτή του Γενικού Δείκτη. Στο ημερήσιο διάγραμμα του Dow Jones βλέπουμε, ότι μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των αγοραστών να διασπάσουν τα υψηλά των 13692 μονάδων, ο Δείκτης θα οδεύσει αργά ή γρήγορα προς τις 13252 μονάδες, όπου τελείωσε το κύμα a. Σε αυτά τα επίπεδα φαίνεται ότι “την έχουν στημένη” οι αγοραστές, οι ίδιοι που οδήγησαν τον πιο γνωστό δείκτη των χρηματιστηρίων των Η.Π.Α. σε μια άνοδο 1400 μονάδων μέσα σε ένα τρίμηνο.
Τελευταίο θέμα της σημερινής μας ανάλυσης είναι η πορεία της τιμής του πετρελαίου. Στο ημερήσιο διάγραμμα του Brent βλέπουμε, ότι η εξάμηνη ανοδική διόρθωση που άρχισε από τα 50.75 δολάρια του Ιανουαρίου, φτάνει στο τέλος της με μια τριγωνική άνοδο, που αναμένεται να θέσει τους αγοραστές ενώπιον των 73.39 δολαρίων. Το επίπεδο αυτό αποτελεί το στατιστικό επίπεδο ανοδικής διόρθωσης του 78.6% από την – επίσης – εξαμηνιαία πτώση από τα 79.55 στα 50.75 δολάρια. Είναι το επίπεδο όπου, συνήθως, και οι πιο επιθετικοί αγοραστές των χαμηλών γίνονται διστακτικοί να συνεχίσουν και αποφασίζουν να δώσουν τη “σκυτάλη” σε άλλους. Επίσης, είναι το ίδιο επίπεδο, όπου αυτοί που με τις πωλήσεις τους ανέστρεψαν την προηγούμενη ανοδική πορεία σε διόρθωση, αποφασίζουν να “χτυπήσουν” και πάλι...

No comments: