Monday, November 26, 2007

Κύριε Πρέσβη μας κακομαθαίνετε:Μάκης Βελλιανίτης Τεχνικό Σχόλιο 26-11-2007

Αμφιβολίες για το πέρας της διόρθωσης του Γενικού Δείκτη στις 4744 μονάδες

Πιθανότερο επίπεδο περάτωσης οι 4661 μονάδες. Κακά μαντάτα από τις Η.Π.Α. για τα χρηματιστήρια

Με βαριές απώλειες κατά 3.3% έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. Στην κάθετη πτώση των τιμών των μετοχών πρωταγωνίστησαν οι μετοχές του FTSE 20, ο οποίος σημείωσε απώλειες 3.7%. Το σύνολο των μετοχών του ταμπλό – παρά τα ήδη χαμηλά του επίπεδα – σημείωσε νέα εβδομαδιαία πτώση κατά 2.7%.

Η εβδομάδα άρχισε ιδιαίτερα καθοδικά (μεγάλο μαύρο candlestick 1). Η πτώση συνεχίστηκε με μικρότερη ένταση την Τρίτη (μαύρο candlestick 2). Το χαμηλό και των δύο συνεδριάσεων (4949 μονάδες) άφηνε πλέον αμυδρές ελπίδες για τη διατήρηση του σεναρίου άμεσης ανόδου προς νέα υψηλά, αφού ήταν ελάχιστα ψηλότερα από τις 4940 μονάδες που αποτελούσαν το επίπεδο-κριτήριο. Και αυτές εξαφανίστηκαν την Τετάρτη (μεγάλο μαύρο candlestick 4) και μάλιστα με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο αφού πέρα από αυτή καθαυτή τη μεγάλη πτώση είχαμε και καθοδικό χάσμα στο χαμηλό της Τρίτης. Την Πέμπτη (hammer 4) ολοκληρώθηκε η – τρέχουσα τουλάχιστον – φάση της διόρθωσης με το χαμηλό των 4744 μονάδων. Η “επίδοση” αυτή έφερε προσωρινά το Δείκτη στα επίπεδα της 22ας Αυγούστου με εβδομαδιαίες απώλειες ...7%! Η ανοδική διόρθωση, όμως, συνεχίστηκε και την Παρασκευή (μεγάλο λευκό candlestick 5), η εβδομαδιαία πτώση “σουλουπώθηκε” στα προαναφερθέντα επίπεδα και με τον σχηματισμό morning star των candlestick 3, 4 και 5 να “εγγυάται” συνέχιση της ανόδου τις πρώτες μέρες της εβδομάδας που αρχίζει αύριο.

Η καθοδική διάσπαση των 4940 μονάδων διέψευσε το σενάριο της ανόδου σε ένα πέμπτο κύμα από τα χαμηλά του Αυγούστου και επαλήθευσε τις επιφυλάξεις μας για την περάτωση της διόρθωσης στα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας. Η ανοδική κίνηση, λοιπόν, του Δείκτη από τις 4477 μονάδες της 17ης Αυγούστου ολοκληρώθηκε στις 5337 μονάδες της 31ης Οκτωβρίου και ό,τι βιώνουμε στη διάρκεια του Νοεμβρίου είναι η διόρθωση αυτής της κίνησης.

Την κίνηση του Δείκτη από τις 5120 στις 5346 μονάδες της 7ης Νοεμβρίου δεν την χαρακτηρίζουμε ως κύμα {5}, γιατί υποδιαιρείται εμφανώς σε τρία και όχι σε πέντε κύματα. Έτσι, θεωρούμε την κίνηση από τις 5337 στις 5208 μονάδες ως πρώτο κύμα a της διόρθωσης, την κίνηση ως τις 5346 μονάδες ως κύμα b και το υπόλοιπο ως κύμα c σε ένα expanded flat με ιδιαίτερα εκτεταμένο το κύμα c.

Το αμέσως πιο αισιόδοξο σενάριο από αυτό που είχαμε υιοθετήσει μέχρι και την περασμένη Κυριακή έχει τα “καλά” του και τα “κακά” του. Το σενάριο αυτό θέλει την κίνηση από τις 4477 ως τις 5337 μονάδες ως το κύμα i του (3) της πέμπτης και τελευταίας ανοδικής προσπάθειας του Δείκτη, που έχει αρχίσει τεσσεράμισι χρόνια πριν. Τα “καλά” του σεναρίου είναι, ότι δίνει εξαιρετικά ανοδικές προοπτικές στο μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η πέμπτη προσπάθεια, με πιθανότερο τέλος τα νέα ιστορικά υψηλά του Γενικού Δείκτη.

Στα “κακά” του σεναρίου ανήκει το γεγονός, ότι δίνει “δικαίωμα” στο Δείκτη να φτάσει μέχρι και τις 4478 μονάδες, χωρίς να αλλάζει τίποτα στις ανοδικές προοπτικές του Δείκτη. Το χειρότερο, όμως, είναι, ότι σε μια τέτοια περίπτωση τίθεται σε αμφισβήτηση ολόκληρη η προοπτική της περαιτέρω ανόδου του Δείκτη, με ορατό τον κίνδυνο να δούμε ξανά επίπεδα πάνω από τις 5000 μονάδες ...με το κιάλι! Με άλλα λόγια οι αγοραστές πρέπει να “κρατήσουν” τα επίπεδα των 4477 μονάδων του Αυγούστου πάσει θυσία!

Το πιθανότερο, πάντως, όλων είναι ο Δείκτης να κάνει άλλη μια καθοδική απόπειρα με στόχο πλέον τις 4661 μονάδες, όπου υπάρχει το επίπεδο 78.6% διόρθωσης Fibonacci και μετά να αρχίσει η άνοδος. Όχι ότι οι 4744 μονάδες της Πέμπτης δεν έχουν πιθανότητες να είναι αυτές το πέρας της διόρθωσης, αφού για ελάχιστες μονάδες διασπάστηκε η στήριξη των 4751 μονάδων, όπου το μήκος του κύματος c έγινε ίσο με το 4.618 Χ το μήκος του κύματος a. Το πρόβλημα βρίσκεται αφενός μεν στον RSI, ο οποίος διέσπασε καθοδικά το επίπεδο 35 – δείγμα του ότι βρισκόμαστε στο κύμα {3} του c και όχι στο πολυπόθητο {5} - και αφετέρου στην ίδια την ανάπτυξη του c, όπου είναι εμφανές, ότι έχουμε τρία και όχι πέντε κύματα. Κριτήριο για αυτή την υπόθεση είναι οι 5087 μονάδες. Σε περίπτωση ανοδικής τους διάσπασης το σημειωμένο στα διαγράμματα σενάριο αναιρείται και τότε βρισκόμαστε σε μια πιο σύνθετη και μεγαλύτερης διάρκειας διόρθωση για τον προσδιορισμό του πέρατος της οποίας χρειαζόμαστε περισσότερα από τα υπάρχοντα στοιχεία.

Αν για το Γενικό Δείκτη αναρωτιώμαστε αν “έχει κι άλλο κάτω” για το σύνολο των μετοχών του Χ.Α. ουσιαστικά αναρωτιώμαστε για το πόσο ακόμη μπορεί να έχουμε αυτή την απομυθοποίηση των τιμών, που έχει αρχίσει από τις 1870 μονάδες του Ιουλίου. Στο ημερήσιο διάγραμμα βλέπετε την επαλήθευση των εκτιμήσεών μας για την ανεξαρτητοποίηση της πορείας των μετοχών του ταμπλό από αυτές του Γενικού Δείκτη ή του FTSE 20. Εδώ έχουμε την ξεκάθαρη ανάπτυξη ενός a-b-c με το c ακόμη σε εξέλιξη. Την Πέμπτη οι τιμές των μετοχών του Χ.Α. έφτασαν τα επίπεδα του ...Μαρτίου εγκαταλειμμένες από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια στην τύχη τους και στις διαθέσεις των πανικόβλητων εγχώριων επενδυτών. Δυστυχώς η εμμονή μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια στις μετοχές του FTSE 20 επαληθεύεται το τελευταίο διάστημα με το χειρότερο τρόπο. Η γενικευμένη κατά 18% πτώση των μετοχών του Χ.Α. σε τέσσερις μήνες είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα...

Σε περιπτώσεις όπως της ευρείας πτώσης της εβδομάδας που πέρασε, ανατρέχουμε - όπως ήδη θα έχετε καταλάβει - στην πορεία των χρηματιστηρίων των Η.Π.Α. και για τις κρίσιμες εκτιμήσεις αναφερόμαστε, φυσικά, στον S&P 500.

Στο μηνιαίο διάγραμμα που παραθέτουμε βλέπουμε την πορεία του συγκεκριμένου δείκτη τα τελευταία επτά χρόνια. Το σημαντικό στο διάγραμμα είναι η τοποθέτηση του κύματος 5 στις 1576 μονάδες της 11ης Οκτωβρίου, κάτι που πρακτικά σημαίνει, ότι η άνοδος από τις 769 μονάδες του 2002 μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως περατωθείσα! Δεν έχουμε, δυστυχώς, καλύτερη μέτρηση των κυμάτων Elliott για αυτό το διάγραμμα. Κριτήριο για την ορθότητά της είναι οι 1553 μονάδες της 31ης Οκτωβρίου. Αν αυτό το επίπεδο διασπαστεί ανοδικά τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλη ερμηνεία της κίνησης του S&P 500. Το καλό στην ανάλυση του ημερήσιου διαγράμματος είναι ότι αυτή η διαπίστωση θα γίνει αρκετά σύντομα μιας και η πτώση από τις 1553 ως τις 1416 μονάδες της Πέμπτης φαίνεται ολοκληρωμένη σε πέντε κύματα. Αυτό δίνει αφ’ ενός την ευκαιρία να δούμε άμεσα την επαλήθευση ή όχι του σεναρίου μας και αφ’ ετέρου βάσιμες ελπίδες στο Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει άμεσα τη διάψευση του “δικού του” καθοδικού σεναρίου που αναπτύξαμε προηγουμένως.

Θα τελειώσουμε με μια ματιά στην πορεία του ευρώ μιας και ο «ψυχολογικός” στόχος των 1.5 δολαρίων, που είχαμε θέσει τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν επιτεύχθηκε. Την Παρασκευή το ευρώ έφτασε σε νέα ιστορικά υψηλά (1.4966 δολάρια) με το inverted hammer να υποδεικνύει, ότι μάλλον φτάσαμε σε κάποιο σημαντικό επίπεδο, από όπου μια διόρθωση είναι εντελώς φυσιολογική. Αυτό που αναμέναμε ήταν η συμπλήρωση πέντε κυμάτων από τα 1.4017 δολάρια της 9ης Οκτωβρίου και από ό,τι φαίνεται στο διάγραμμα, αλλά και στις διαδοχικές καθοδικές αποκλίσεις του RSI κατά πάσα πιθανότητα αυτό πραγματοποιήθηκε. Δεν έχουν, όμως, τελειώσει τα ...βάσανα του δολαρίου. Το υψηλό της Παρασκευής είναι απλώς το πέρας του κύματος {iii} από τα 1.3262 δολάρια του Ιουνίου. Μετά την ολοκλήρωση της διαφαινόμενης διόρθωσης (π.χ. ως τα 1.4519 δολάρια) θα έχουμε και πέμπτο ανοδικό κύμα που θα οδηγήσει σε υπέρβαση των 1.50 δολαρίων.

26 comments:

Anonymous said...

Mercy για την άμεση ανταπόκρισή σας.Εξαιρετικά σύνθετο το χθεσινό σχόλιο του κυρίου Βελλιανίτη,αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνειών...

Anonymous said...

Να βλεπαμε και τα γραφηματα τι καλα που θα ηταν............

Anonymous said...

Αφού την κάνεις τη δουλειά βάλε και τα γραφήματα.
Εύγε νεολαίε μου για την προσπάθειά σου.

Yoda said...

Κάποιο πρόβλημα σήμερα στο blog δεν σηκώνει τα γραφήματα. Θα προσπαθήσουμε και άυριο

Anonymous said...

Συγχαρητήρια!
Διάνα έπεσε στις προβλέψεις του ο τύπος!

Anonymous said...

Δεν την ειχα σε εκτιμηση την κυματικη αναλυση, αλλα με αυτα που διαβαζω μου φαινεται οτι θα κανω κινησεις ...αντιθετα στις προτασεις του κ. Βελλιανιτη.
Το κυμα (i) του κυματος (2) του κυματος ταδε, αν δεν βρεξει θα βγαλει Ηλιο κ.λπ. Χρηματα εχει βγαλει κανεις απο αυτες τις αναλυσεις;

Anonymous said...

Το κλασσικό επιχείρημα (ενάντια) στην τεχνική ανάλυση ειανι οτι αν είχε αποτέλεσμα οι αναλυτές που την ακολουθούν θα ήταν στις...Μπαχάμες και δεν θα πάσχιζαν να βγάλουν μεροκάματο!
Δυστυχώς, αυτή ειναι κι η αλήθεια!

Anonymous said...

Περιμένουμε τα χθεσινά σχόλια του κυρίου Βελλιανίτη,κύριε πρεσβευτά,μην λησμονείτε...

Anonymous said...

Κύριε πρεσβευτά την κλείσατε την πρεσβεία...?

Anonymous said...

Με την αγορά δίπλα στις 5.100 μονάδες σήμερα Τετάρτη αποδεικνύεται πόσο μεγάλη μαλακία ειναι η τεχνική (σας) ανάλυση.
Και σ' ανώτερα: Η διόρθωση,λέει, δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της ακόμα. Δεν πάτε να παίξετε με leggo καλύτερα; Ειναι και πιο ακίνδυνα...

Anonymous said...

-Το κυμα (i) του κυματος (2) του κυματος ταδε, αν δεν βρεξει θα βγαλει Ηλιο κ.λπ. Χρηματα εχει βγαλει κανεις απο αυτες τις αναλυσεις;-

- οτι αν είχε αποτέλεσμα οι αναλυτές που την ακολουθούν θα ήταν στις...Μπαχάμες και δεν θα πάσχιζαν να βγάλουν μεροκάματο!
Δυστυχώς, αυτή ειναι κι η αλήθεια!-


πες τα Χρυσοστομε


βλεπε real profits και την αναλυση ftse20


αραδιαζεις 6-7-8 νουμερα

ε ολο και καποιο θα κατσει

και μετα λες
επεσα μεσα ειμαι μεγαλος και η τεχνικη αναλυση δεν κανει λαθος


και εκει που περιμενεις ανοδο σου καθεται μια πτωση και τουμπαλιν

αλλα την επομενη λες
επεσα μεσα και ανεβαζω το σκαλοπατι

χα χα χα και χε χε


αν εχει βγαλει χρηματα κανεις απο τις αναλυσεις?

αμε
πουλαει σεμιναρια-βιβλια-και πλατφορμες

Anonymous said...

Συμφωνώ με τον Andre

και συνιστώ στους θιασώτες της τεχνικής ανάλυσης να πάνε να παίζουν με κάτι άλλο...
Πουλάνε και βιβλία, σεμινάρια, πλατφόρμες;
Να που η τεχνική ανάλυση βγάζει λεφτά!
Σήμερα Πέμπτη αυτοί που ήταν σορτ τι θα κάνουν άραγε, παράλληλα με το χαρακίρι;

Anonymous said...

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΒΑΛΑΤΕ ΜΑΝΤΑΛΟ??? ΤΟ ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ?? ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ!! ΑΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ "ΜΕΓΑΛΑ" ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΑ Μ.....!!!

Anonymous said...

ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ
ΣΧΟΛΙΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Anonymous said...

Στο 1.50 το δολάριο;
Μεγάλε....

Anonymous said...

Καλημερα.
Εγραψα τις προαλλες "Δεν την ειχα σε εκτιμηση την κυματικη αναλυση, αλλα με αυτα ...
Το κυμα (i) του κυματος (2) του κυματος ταδε, αν δεν βρεξει θα βγαλει Ηλιο κ.λπ...."
Αυτα ισχυουν για την κυματικη αναλυση. Με την κλασσικη Τεχνικη Αναλυση -και για μεσοπροθεσμες κινησεις- εγω, τουλαχιστον, εχω βγαλει χρηματα.

Anonymous said...

-Με την κλασσικη Τεχνικη Αναλυση -και για μεσοπροθεσμες κινησεις- εγω, τουλαχιστον, εχω βγαλει χρηματα.-



Εχεις βγαλει (και αλλα) χρηματα απο τον λογαριασμο σου γιατι ο αλλος στην αχε ειχε αδειασει?


lol............

Anonymous said...

Μπράβο σ' αυτούς που ισχυρίζονται οτι με την κλασσική τεχνική ανάλυση έχουν βγάλει λεφτά μεσοπρόθεσμα. Τυχεροί ήταν (αν ειναι αλήθεια).
Σήμερα Παρασκευή όσοι δεν έκαναν χαρακίρι χθές Πέμπτη (που ήταν σορτ απο τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, τι μένει να κάνουν; Να κλείσουνε τις θέσεις με τα κάτω και να πάνε για τα πάνω;

Anonymous said...

lol..
Δεν το παιζω εξυπνος αλλα αυτη ειναι η αληθεια. Δεν αγοραζω μετοχες αλλα αμοιβαια κεφαλαια με χαμηλες προμηθειες εισοδου/εξοδου και αφηνω τις ΑΕΔΑΚ να κανουν παιχνιδι. Οποτε κρινω οτι τα πραγματα δεν πανε καλα πουλαω (για να διασωσω κεφαλαιο και κερδη) και ξαναγοραζω.

Παντως, σου προτεινω να κανεις ενα πειραμα: Κανε εικονικες αγοραπωλησιες με βαση τον ΓΔ και τον ΚΜ των 100 ή 200 ημερων του για ενα διαστημα -ας πουμε 10 ετων-και υπολογισε ποσα θα ειχες κερδισει/χασει. Προτεινω δηλαδη τον πλεον απλο τροπο χρησης της Τ.Α. Προσεξε, ομως, δεν σου προτεινω αγορες ή πωλησεις αλλα απλα ενα "παιχνιδι".

Anonymous said...

Δεκάξη μέρες περάσανε απο το σχόλιο "Κύριε Πρέσβη μας..."
Δεν έχετε τίποτα άλλο να γράψετε; Αυτή η τεχνική ανάλυση έχει πράγματι κλείσει σπίτια. Τώρα σειρά έχουνε τα blogs!

Anonymous said...

γελαει καλα αυτος που γελαει τελευταιος και ειδικα εαν ειναι εκτος αγορας

Anonymous said...

o γελων ανονυμος ξανα συμπληρωνει καντε τον κοπο να διαβασετε ξανα την αναλυση μηπως και καταλαβετε τελικα τι ακριβως αναφερει

Anonymous said...

Δικαιώνεται πάντως ο πρέσβης μέχρι στιγμής

Anonymous said...

quiz.ποιος εκανε χριστουγεννιατικο δωρο στον ευατο του σημερα?και τι δωρο.

Anonymous said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Home Theater, I hope you enjoy. The address is http://home-theater-brasil.blogspot.com. A hug.

Anonymous said...

Good day, sun shines!
There have been times of troubles when I felt unhappy missing knowledge about opportunities of getting high yields on investments. I was a dump and downright stupid person.
I have never thought that there weren't any need in big starting capital.
Now, I feel good, I started take up real income.
It's all about how to choose a proper partner who uses your funds in a right way - that is incorporate it in real deals, parts and divides the profit with me.

You can get interested, if there are such firms? I'm obliged to tell the truth, YES, there are. Please get to know about one of them:
http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]