Sunday, November 4, 2007

Μάκης Βελλιανίτης (Express 03-11-2007)

Η “ανορθόδοξη” άνοδος του Γ.Δ. εκφυλίζεται σε υπολογίσιμη διόρθωση
Πιθανό πέρας η ζώνη των 5023-5037 μονάδων. Σε παρόμοια τροχιά και οι ξένες αγορές

Με μικρή εβδομαδιαία άνοδο 0.2% έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης επικουρούμενος από τις μετοχές του FTSE 20 που σημείωσε κέρδη 0.6%. Το σύνολο των μετοχών του ταμπλό όχι μόνον δεν ακολούθησε την τελευταία ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, που τον έφερε πρόσκαιρα πάνω από τις 5300 μονάδες, αλλά, αντιθέτως, υπέστη αξιόλογες ζημιές της τάξης του 1.3%. Η πρόδηλη διαφορά της απόδοσης ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών σε σχέση με τις υπόλοιπες είναι χαρακτηριστική “ανορθόδοξων” ανοδικών εξάρσεων χωρίς μέλλον, όπως κατά πάσα πιθανότητα θα εκφυλιστεί και η πρόσφατη άνοδος από τις 5104 στις 5337 μονάδες.
Στους 11 μήνες του 2007 π Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 20.3%, ο FTSE 20 18.6%, ενώ ο δείκτης του συνόλου των μετοχών έχει περιοριστεί σε απόδοση μόλις 9.1%, δηλαδή 9.5% μικρότερη από αυτή του FTSE 20.
Η εβδομάδα άρχισε ανοδικά (μικρό λευκό candlestick 1) και παρά τη διαφαινόμενη διόρθωση από το σχηματισμό deliberation των τριών candlestick συνεχίστηκε την Τρίτη (λευκό candlestick 2) και την Τετάρτη (λευκό candlestick 3), όπου σχηματίστηκε και ένα μικρό ανοδικό χάσμα στις 5311 μονάδες. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης (μεγάλο μαύρο candlestick 4) τα απανταχού μεγάλα χαρτοφυλάκια αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να αποκομίσουν κάποια από τα πρόσφατα κέρδη τους με αποτέλεσμα να σημειωθεί, όλως ...τυχαίως, σημαντική πτώση σε όλες σχεδόν τις αγορές μετοχών. Το thrusting που σχημάτισαν την Παρασκευή το λευκό candelstick 5 με το 4 (το κλείσιμο του 5 ήταν κάτω από το μέσο του κύριου σώματος του 4) μας δείχνει ότι η διόρθωση θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα.
Στην ανάλυση της Τρίτης είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για την κίνηση του Δείκτη από τις 5104 μονάδες της 22ας Οκτωβρίου. Παρά τα νέα υψηλά επτάμισι ετών είμασταν της γνώμης, ότι πρόκειται για ανάπτυξη ενός expanded flat και όχι μιας κανονικής ανόδου. Δεν έχουμε, φυσικά, αλλάξει την άποψή μας. Σύμφωνα με τη μέτρηση των κυμάτων Elliott του διαγράμματος ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει τη διόρθωση από τα υψηλά των 5298 μονάδων της 15ης Οκτωβρίου με μορφή expanded flat a-b-c. Τα κύματα a και b έχουν ολοκληρωθεί στις 5104 και 5337 μονάδες αντίστοιχα και από την Πέμπτη έχουμε την εξέλιξη του κύματος c.
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι στις 5104 μονάδες ολοκληρώθηκε η διόρθωση (πέρας κύματος {4}) και ότι η κίνηση ως τις 5337 μονάδες ήταν είτε το κύμα {5} είτε το πρώτο κύμα του {5}. Για να δούμε αν αυτή η άποψη είναι βάσιμη πρέπει να ανατρέξουμε στο ενδοσυνεδριακό διάγραμμα. Στο σχετικό των 30 λεπτών βλέπουμε, ότι η προς εξέταση ανοδική κίνηση με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να μετρηθεί ως “πεντάρι”. Αντίθετα υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μετρηθεί ως “τριάρι”, έναν εκ των οποίων έχουμε σημειώσει στο διάγραμμα. Έτσι, όμως, απορρίπτεται το σενάριο της “ανόδου” από τις 5104 μονάδες.
Το πού μπορεί να φτάσει το κύμα c μπορεί να προκύψει καταρχήν από τον υπολογισμό του ίδιου του expanded flat. Με τη συνήθη αναλογία c = 1.618 X a προκύπτει η τιμή στόχος των 5023 μονάδων. Αν συνυπολογίσουμε ότι το expanded flat αποτελεί τη διόρθωση του κύματος {3} από τις 4776 στις 5298 μονάδες, τότε βρίσκουμε ότι στην ίδια περιοχή βρίσκονται οι 5037 μονάδες, που αποτελούν το 50% επίπεδο διόρθωσης Fibonacci. Όταν ο βραχυπρόθεσμος με τον μεσοπρόθεσμο υπολογισμό είναι πολύ κοντά τότε έχουμε πάρα πολλές πιθανότητες επιτυχίας στον εντοπισμό του πέρατος της κίνησης.
Ο μόνος τρόπος να απορριφθεί η ανωτέρω μέτρηση είναι να σημειώσει ο Δείκτης νέα υψηλά (πάνω από τις 5337 μονάδες) πριν διορθώσει μέχρι τα προαναφερθέντα επίπεδα. Τότε θα πρέπει και πάλι να ανατρέξουμε στο ενδοσυνεδριακό διάγραμμα για να δούμε αν η κίνηση εξελίσσεται σε “πεντάρια” ή έχουμε σε εξέλιξη κάτι πιο σύνθετο, που δεν πήραμε υπόψη στους αρχικούς μας υπολογισμούς.
Η πορεία, πάντως, των ξένων χρηματιστηριακών δεικτών - ειδικότερα αυτών, που καταφανώς επηρεάζουν την κρίση και τις πράξεις του επενδυτικού κοινού του Χ.Α. - επαληθεύει τις εκτιμήσεις μας. Στο σχετικό διάγραμμα του DAX βλέπουμε, ότι εκεί οι αγοραστές επιτίθενται “με μέτρο”, αρκούμενοι σε μια προσέγγιση των μέχρι τώρα υψηλών (8064 και 8038 μονάδες σε σχέση με τις 8152 του Ιουλίου). Και εδώ, βέβαια, έχουμε ένα a-b-c από τις 8064 μονάδες (διόρθωση του κύματος (iii) των 8064 μονάδων) που δίνει τιμή-στόχο τις 7738 μονάδες. Αυτές, συμπίπτουν με το 50% επίπεδο Fibonacci του κύματος (iii) και, ασφαλώς, αποτελούν το επίπεδο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αποτελέσει το πέρας της διόρθωσης από τις 8038 μονάδες της Πέμπτης.
Το διάγραμμα του Dow Jones έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη σκοπιά της τεχνικής ανάλυσης μιας και σε αυτό δεν είναι λυμένο ακόμη το ζήτημα του αν η άνοδική κίνηση από τα χαμηλά του Αυγούστου (12518 μονάδες) είναι μέρος μιας ευρύτερης ανόδου με απροσδιόριστο, προς το παρόν, πέρας, ή είναι απλώς η συνέχεια της διόρθωσης από τις 14022 μονάδες του Ιουλίου. Στο διάγραμμα έχουμε θέσει ως κύριο σενάριο τη δεύτερη εκδοχή, εκτιμώντας ως κύμα a τις 12518 μονάδες του Αυγούστου και κύμα b τις 14198 μονάδες της 11ης Οκτωβρίου σε ένα expanded flat με πέρας κοντά στις 12300 μονάδες. Θεωρητικά, αυτό το σενάριο (που αν το υιοθετούσαμε στον Γενικό Δείκτη θα θέταμε στόχους κάτω από τις 4400 μονάδες...) δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο Χ.Α. μιας και το μέγεθος της κίνησης από τις 4477 ως τις 5337 μονάδες ξεπερνά κατά πολύ το 1.236 της κίνησης από τις 5136 στις 4477 μονάδες. Μπορεί, όμως, εν μέρει να εφαρμοστεί στον DAX, αν εμφανιστούν χαμηλά συνεδριάσεων κάτω από τις 7592 μονάδες. Τότε ο DAX θα μπορούσε να φτάσει κάτω από τις 7000 μονάδες με το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. απλώς να …ακολουθεί.
Γενικά, είμαστε θετικοί στη συνέχιση της ανόδου των αγορών μετοχών σε νέα υψηλά επταετίας, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε σε κάθε περίπτωση τις πιθανότητες διάψευσης των προσδοκιών μας, αναλύοντας με νηφαλιότητα τα δεδομένα και παίρνοντας τις αποφάσεις μας με βάση μια τεκμηριωμένη εκτίμηση της κατάστασης.

No comments: