Wednesday, November 21, 2007

Έγκλημα και τιμωρία

Οι έχοντες ενθουσιασμό και αισιοδοξία τιμωρήθηκαν (-αμε) από την υψηλή αυτοπεποίθηση των τελευταίων τριών ετών: Θα την γλιτώσουν και τώρα οι αγορές;
Η απάντηση είναι ότι και τώρα η πίεση είναι απόλυτα ελεγχόμενη.

Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει και αυτή την φορά να πιστεύουμε ότι η άνοδος δεν έχει τελειώσει;

Η κρίση των ενυπόθηκων δανειών δεν είναι παρά η προσπάθεια του συτήματος να μην καταρεύσει εντελώς στο μέλλον. Να αντέξει δηλαδή έως την επόμενη σοβαρή κρίση βγάζοντας στην επιφάνεια όλους τους σκελετούς, επιτρέποντας μεγάλες συγχωνεύσεις ειδικά στο χώρο των τραπεζών. Αν φθάσαμε σε mega-deals πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ότι οι αξίες είναι καθαρές από σκουπίδια για να συνεχιστεί ο κύκλος των εξαγορών. Αυτές είναι και οι επιταγές της Βασιλείας ΙΙ, ενός νόμου που ουσιαστικά είναι ένα κοινό λεξικό διασυνοριακών συγχωνεύσεων και τραπεζικών εξαγορών. Αρα σε αυτή την λογική τα αμφίβολα δάνεια των τραπεζών θα πρέπει να διαγραφούν. Μελλοντικά η υπεραξία που θα προκύψει από τα deals θα είναι υπερπολλαπλάσια των χαμένων από τις επισφάλειες.
Το πετρέλαιο στα 100 δολάρια δεν είναι άμεση απειλή κατά του συστήματος. Η λύση βρίσκεται μέσα στην τιμή αφού η άνοδος χρηματοδοτεί εναλλακτικές μορφές ενέργειεας και επενδύσεις σε φτηνότερες πηγές. Επιπλέον το πετρέλαιο είναι ένα ελλαστικό αγαθό: Αν η τιμή του ανέβει υπερβολικά η ζήτηση θα μετατοπιστεί παρασύροντας χαμηλότερα το σημείο ισορροποίας. Αρα και εδώ μάλλον παίζουμε τις καθυστερήσεις.
Τα κέρδη των εταιριών είναι ανθηρά και η ανάπτυξη της Ασίας δεν φαίνεται να έχει σταματημό. Ηδη η οικονομία της Κίνας έπιασε σε μέγεθος την οικονομία της Γερμανίας. Ο πληθωρισμός της χώρας οφείλεται στην ανάπτυξη και την ζήτηση που δημιουργείται και από το εσωτερικό. Οι επενδύσεις των ξένων στην Κίνα είναι τεράστιες. Η Κίνα αγοράζει με την σειρά της το χρέος του πλανήτη (ειδικά αυτό των ΗΠΑ) χρηματοδοτόντας το χρέος και την κατανάλωση των πελατών της.
Αρα τι μένει; Ενα ακόμα τετράμηνο που θα αποκαλύψει το μέγεθος της τρύπας, αν έχει μείνει καθόλου να αποκαλυφθεί. Οι ανατράξεις οφείλουν να είναι βίαιες γιατί έτσι καιγεται και πληθωριστικό χρήμα. Οι αγορές είναι παιδιά των τραπεζών και δεν υπάρχει περίπτωση να τις εγκαταλείψουν τώρα που η ανάγκη για αποδόσεις θα γίνει μεγαλύτερη και επιτακτικότερη από ποτέ. Θα μειώσουν τα επιτόκια όσο χρειάζεται και θα διευκολύνουν την κυκλοφορία του χρήματος γιατί πρωτίστως διευκολύνουν την βιωσιμότητα τους.
Ιδανικό; Μπορεί, οχι όμως ουτοπικό. Μην ξεχνάμε ότι και σε αυτή την φάση έχουμε ακριβώς τα ίδια συμπτώματα με όλες τις προηγούμενες πτώσεις: Ανασφάλεια, φόβο, μόχλευση, εμμονές. Αν και αυτή την φορά οι αγορές αποδειχθούν πολύ σκληρές τότε το ράλυ που θα ακολουθήσει θα είναι έξω από κάθε φαντασία. Και αυτό γιατί όλοι οι κίνδυνοι θα είναι μέσα στις τιμές και τα θετικά νέα θα έχουν πολύ πιό ισχυρή απήχηση στο κλειστό κλαμπ των "επενδυτών" που θα απομείνουν...

10 comments:

Anonymous said...

Είναι δυνατόν να πρέπει πρώτα να καταρεύσουν αγορές των μετοχών χωρίς πρώτα να ανέβουν? Υπάρχει κάποια χρημ. φούσκα που δεν τη βλέπω? Γιατί κανείς δεν κοιτάει που και ποιές ειναι οι φούσκες? τι θέλουν να πετύχουν?

Anonymous said...

Στο παραπάνω:
Καλά αδερφέ που ήσουνα τόσο καιρό: Πάνω δεν ήταν οι αγορές; Η αμερική στις 14000 μονάδες και η Ελλάδα στις 5.300; Π¨εφτουν απο τα υψηλά τους για ν'ανέβουν αργότερα και πάει λέγοντας. Συτός δεν ειναι ο κύκλος των αγορών;
Απόλυτα φυσιολογικά, που παραξενεύεστε;

Anonymous said...

Απάντηση:
Παραξενεύομαι που βλέπεις μόνο ότι σου δείχνουν. Κάποιους δείκτες που είναι πλαστοί(άσχετοι με τη διαχρονική εξέλιση και αλλιωμένοι από τις αλλαγές κατά το δοκούν) Αραγέ που βρίσκεται ο ΓΔ του 2000 σήμερα?. Αλλά και να είναι έτσι όπως τους βλέπεις δεν θεωρώ ότι ανέβηκαν. όταν θα ανέβουν να είσαι σίγουρος ότι απλά θα τους κοιτάς και θα σου φαίνονται ακριβοί και η λογική που εμφυσύσανε (μονοσήμαντη εκτίμηση και απόλυτοι αριθμοι χωρίς συνυπολογισμό παραμέτρων που δεν θέλουν και δεν βλέπεις) δεν θα σε αφήνουν να τα δεις όπως θα είναι...

Anonymous said...

ΤΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΣΗΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΝΟΔΟ ΑΓΟΡΩΝ ΜΙΛΑΤΕ Η ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ 14000 ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ? ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΟ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΜΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΜΠΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΟΠΙΤΑ!!!

Anonymous said...

"Δείκτες πλαστοί"; Τι σόϊ εφεύρεση ειναι αυτή; Ολοι οι δείκτες σε ΟΛΑ τα χρηματιστήρια του κόσμου υπόκεινται σε περιοδικές αναπροσαρμογές και ως προς την σύνθεσή τους και ως προς την βαρύτητα ενός εκάστου χαρτιού που απαρτίζει τον δείκτη. Φυσικά ο Dow Jones δεν ειναι ο ίδιος με την ίδια σύνθεση που είχε εδω και 8 χρόνια. Αλλά ούτε και ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ.
Ως προς τον 9:36 ΑΜ τι να πω; Οτι ΔΕΝ ανέβηκε η Ν.Υόρκη τα τελευταία χρόνια; Για δες μετοχές σαν την (John) DEERE ή την Google...
Τι καπνίζετε βρε παιδιά πρωϊ πρωϊ;

Anonymous said...

file twn 10.01. Eisai allou, xereis 7 metoxes sto XA..ante geia

Anonymous said...

ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΤΟΥ ΛΕΣ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ. ΕΙΔΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ $ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ?

Anonymous said...

Με την ίδιασ έννοια και το πετρέλαιο δεν ειναι στα $99 αλλα αποτιμώντας το σε ευρω ειναι...πολύ χαμηλότερα!
Καλά που υπάρχουν και βλάκες στις αγορές

Anonymous said...

Δεν κάνει να περιαυτολογείς πιτσιρίκο...

Anonymous said...

ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. Ο ΤΥΠΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΔΕΗ, ΟΠΑΠ ΚΛΠ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ MANIPULATION ΔΕΝ ΚΑΤΕΧΕΙ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΤΟ ALL TIME HIGH. ΜΑΛΛΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΕ ΚΥΚΛΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ!!!!