Sunday, September 2, 2007

Μάκης Βελλιανίτης (Express 03-09-2007)

Πολύ κοντά στα κρίσιμα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης
Στη ζώνη των 4970 – 5000 μονάδων το τελευταίο “οχυρό” των πωλητών


Οι πυρκαγιές του προηγούμενου Σαββατοκύριακου και των πρώτων ημερών της εβδομάδας δεν εμπόδισαν το Γενικό Δείκτη να σημειώσει μια σημαντική άνοδο κατά 2.3% οδηγούμενος από τις μετοχές των εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ο FTSE 20 κυριάρχησε με άνοδο 2.6%, αλλά το σύνολο των μετοχών, που λίγο ως πολύ αντιπροσωπεύει το ευρύ επενδυτικό κοινό, ανταποκρίθηκε με μια “απρόθυμη” άνοδο κατά 0.2%. Έτσι, το πρώτο οκτάμηνο του 2007 έκλεισε με κέρδη 11.8% για το Γενικό Δείκτη, 10.2% για τον FTSE 20 και 8.2% για το σύνολο των μετοχών του ταμπλό.
Οι πρώτες τρεις μέρες της εβδομάδας (μικρά λευκά candlestick 1, 2 και 3) έδειξαν την αμηχανία των επενδυτών του Χ.Α. απέναντι στην ασαφώς διαμορφούμενη τάση των αγορών. Τα ξένα χρηματιστήρια έδειχναν μικρή πτώση και η εθνική συμφορά των πυρκαγιών απέτρεψε τους Έλληνες επενδυτές από σημαντικές τοποθετήσεις στο Χ.Α. Την Πέμπτη (μικρό λευκό candlestick 4) τα πράγματα ξεκαθάρισαν έξω, το χαμηλό των 4760 μονάδων της Τετάρτης έγινε το πέρας της διόρθωσης της πρώτης ανοδικής του προσπάθειας από τις 4477 μονάδες της 17ης Αυγούστου και μάλιστα με ανοδικό χάσμα στις 4825 μονάδες. Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, πάντως, η στήριξη από το ανοδικό χάσμα των 4754 μονάδων έκανε επίδειξη της ισχύος της. Η Παρασκευή ήταν η καθαρά ανοδική συνεδρίαση της εβδομάδας (λευκό candlestick 5) που οδήγησε το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 4900 μονάδες διασπώντας με ευκολία το 61.8% επίπεδο Fibonacci.
Οι ταλαντωτές του ημερήσιου διαγράμματος δείχνουν συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης. Ο στοχαστικός εισήλθε ήδη στη ζώνη της ανοδικής αγοράς, περιμένοντας την «πιστοποίηση” από τον RSI. Ο τελευταίος αρκείται προς το παρόν στην κίνηση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους του. Το μόνο σημάδι που “αμαυρώνει” την όλη ανοδική εικόνα του Δείκτη είναι ο χαμηλός όγκος σε τεμάχια και ο χαμηλός τζίρος στον FTSE 20. Τα 143 εκατομμύρια τεμάχια, που άλλαξαν χέρια κατά την εβδομάδα που πέρασε, είναι ο χαμηλότερος όγκος σε τεμάχια από τα μέσα Μαϊου ενώ o τζίρος στον FTSE 20 ήταν ο μικρότερος από τα μέσα Ιουνίου.
Και τα τρία σενάρια που αναφέραμε στην προηγούμενη ανάλυσή μας παραμένουν ενεργά. Σε δοκιμασία θα μπει το απαισιόδοξο σενάριο όταν οι αγοραστές ωθήσουν από αύριο το Δείκτη στη ζώνη των 4968 – 4995 μονάδων. Εκεί οι πωλητές θα προβάλλουν σθεναρή αντίσταση όπως δείχνει το μεγάλο καθοδικό χάσμα της 27ης Ιουλίου και το 78.6% επίπεδο ανάκτησης των απωλειών από τις 5136 μονάδες. Αν αυτή η ζώνη διασπαστεί ανοδικά, τότε οι πιθανότητες γέρνουν υπέρ των δύο σεναρίων της επέκτασης που θέλουν το Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις ως τώρα επιδόσεις του και να οδεύει και πάλι προς τον αρχικό μας στόχο των 5430 μονάδων.
Σταθεροποιητικά κινήθηκαν κατά την εβδομάδα που πέρασε οι δείκτες των ξένων χρηματιστηρίων, κατορθώνοντας στις δυο τελευταίες μέρες να ισοφαρίσουν τις αρχικές απώλειες. Ο Dow Jones περάτωσε το πρώτο κύμα της ανοδικής του αντίδρασης στις 13387 μονάδες της Δευτέρας, ανακτώντας έτσι το 60%, περίπου, των απωλειών της «βουτιάς» από τις 14022 στις 12518 μονάδες. Ακολούθησε μικρό διορθωτικό κύμα (b) την Τρίτη και από τότε εξελίσσεται το τρίτο και τελευταίο κύμα της ανοδικής αντίδρασης. Ο στόχος είναι αρχικά η ανάκτηση των 61.8% των απωλειών, κοντά στις 13450 μονάδες και αν όλα πάνε καλά για τους αγοραστές οι 13700 μονάδες. Εκεί έχουμε διπλή αντίσταση από το 78.6% επίπεδο Fibonacci και από το πέρας του κύματος (b) του προηγούμενου πτωτικού σχηματισμού.
Παρόμοια πορεία ακολούθησε και ο DAX. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι η πρώτη αντίδραση από τις 7190 μονάδες, το κύμα (a), ήταν μάλλον ασθενική, οδηγώντας σε μια κάλυψη απωλειών περίπου 40%, αισθητά μικρότερη από αυτή του Dow Jones. Ακολούθησε σημαντική διόρθωση από το κύμα (b) και από την Τετάρτη είχαμε την έναρξη του κύματος (c) με στόχο είτε τις 7671 μονάδες είτε, το πιθανότερο, τις 7784 μονάδες.
Το ευρώ συνεχίζει την ανοδική του αντίδραση. Η εβδομάδα που πέρασε αναλώθηκε στη ζώνη μεταξύ των 1.3684 δολαρίων της Δευτέρας και των 1.3562 της Τετάρτης με εξαίρεση ένα μικρό ξεπέταγμα την Παρασκευή χωρίς συνέχεια. Η μέτρηση του διαγράμματος που παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα παραμένει ίδια και θα ισχύει όσο τα 1.3838 δολάρια δεν διασπώνται ανοδικά. Το επίπεδο αυτό είναι το κριτήριο της ορθότητας των εκτιμήσεών μας για τιμές του ευρώ πολύ κατώτερες από τις παρούσες κατά τους επόμενους μήνες. Με την μέτρηση του διαγράμματος ένας καλός στόχος της ανοδικής διόρθωσης είναι η κάλυψη του 78.6% του κύματος i δηλαδή τα 1.3740 δολάρια. Αν αυτό το επίπεδο δεν διασπαστεί ανοδικά θα δούμε πολύ σύντομα την επαναπροσέγγιση των 1.3360 δολαρίων της 16ης Αυγούστου.

No comments: