Friday, September 28, 2007

Μάκης Βελλιανίτης (Express 30-09-2007)

Με κέρδη για άλλη μια εβδομάδα έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. Η άνοδός του κατά 2.5% απείχε κατά πολύ των αντίστοιχων επιδόσεων του FTSE 20 (1.7%) και του συνόλου των μετοχών (1.9%). Το εννιάμηνο του 2007 έκλεισε με ετήσια απόδοση 16.6% για το Γενικό Δείκτη, 13.7% για τον FTSE 20 και 9.8% για το σύνολο των μετοχών. Το κλείσιμο των 5123 μονάδων της Παρασκευής αποτελεί την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση του Γενικού Δείκτη των τελευταίων 7 ετών και 7 μηνών!
Η εβδομάδα άρχισε ανοδικά (λευκό candlestick 1) και συνεχίστηκε στον ίδιο ρυθμό την Τρίτη (λευκό candlestick 2). Την Τετάρτη (μεγάλο λευκό candlestick 3) οι αγοραστές φάνηκαν αποφασισμένοι να δώσουν γρήγορα τη μάχη με τα προηγούμενα υψηλά των 7.5 ετών, δηλαδή με τις 5136 μονάδες της 20ής Ιουλίου. Το shooting star 4 της Πέμπτης έδειξε, ότι παρά τον υψηλό όγκο σε τεμάχια οι πωλητές δεν είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν εύκολα τα όπλα. Το υψηλό των 5139 μονάδων μόνο συμβολική σημασία προς το παρόν έχει. Την Παρασκευή (μικρό λευκό candlestick 5) στόχος των αγοραστών ήταν η κατοχύρωση επιπέδων πάνω από τις 5100 μονάδες πράγμα που τελικά επιτεύχθηκε.
Η διάσπαση του προηγούμενου υψηλού επιτεύχθηκε μόνο από το Γενικό Δείκτη. Η καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση του FTSE 20 ήταν οι 2720 μονάδες αρκετά κάτω από τις 2735 του Ιουλίου. Περισσότερο εμφανής γίνεται η δυσαρμονία της μεγάλης ανόδου του Γενικού Δείκτη στο σύνολο των μετοχών του ταμπλό όπου οι 1762 μονάδες της Πέμπτης απέχουν πολύ από τις 1870 που είχε σημειώσει στις 23 Ιουλίου.
Μετά την ανοδική διάσπαση των 5136 μονάδων για το Γενικό Δείκτη απέμειναν δύο σενάρια. Η διαφορά τους, πλέον, έγκειται στο πότε θα σημειωθούν οι επιδόσεις που θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα τωρινά επίπεδα διακύμανσης. Η περίπτωση της διόρθωσης όλης της τετραετούς ανοδικής κίνησης από τις 1462 μονάδες αποκλείστηκε οριστικά.
Το πρώτο σενάριο είναι το σημειωμένο στο διάγραμμα. Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε μια σημαντική ανοδική κίνηση ως τις 5136 μονάδες του Ιουλίου και έκτοτε διορθώνει. Η διόρθωση είναι σε μορφή expanded flat a-b-c με το πέρας του b να ξεπερνά την έναρξη του a. Το κύμα a ολοκληρώθηκε στις 4477 μονάδες, το κύμα b ετοιμάζεται να ολοκληρωθεί λίγο πάνω από τις 5200 μονάδες και το κύμα c, που θα ακολουθήσει, θα οδηγήσει το Δείκτη κοντά στα επίπεδα των 4000 μονάδων. Το σενάριο αυτό έχει θεωρητική αναίρεση στις 5292 μονάδες. Εκεί το b γίνεται ίσο με το 1.236 του a. Αν ο Δείκτης σημειώσει ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από αυτό το επίπεδο το πρωτεύον σενάριο παύει να ισχύει.
Το δεύτερο σενάριο “θέλει” τη διόρθωση από τις 5136 μονάδες περατωμένη στις 4477 μονάδες της 17ης Αυγούστου. Έκτοτε ο Δείκτης ακολουθεί ανοδική κίνηση πέντε κυμάτων εκ των οποίων τα πρώτα δύο ολοκληρώθηκαν στις 4940 και 4776 μονάδες. Το εξελισσόμενο τρίτο κύμα με τους μετριότερους υπολογισμούς αναμένεται να εκτοξεύσει τον Δείκτη πάνω από τις 5500 μονάδες! Και αυτό το σενάριο έχει θεωρητική αναίρεση. Ο Δείκτης διατηρεί το δικαίωμα στην ελπίδα ακόμα και για νέα ιστορικά υψηλά όσο οι 4776 μονάδες της 10ης Σεπτεμβρίου παραμένουν ανέπαφες σε οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση.
Όπως συμβαίνει, συνήθως, τα τελευταία χρόνια τα κρίσιμα χαμηλά και υψηλά για τους κυριότερους χρηματιστηριακούς Δείκτες του κόσμου έχουν σημειωθεί, όλως ...τυχαίως, την ίδια ακριβώς μέρα. Βλέπετε, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε αυτούς τους Δείκτης έχουν για όλους ενιαία στρατηγική. Τα χαμηλά της 10ης Σεπτεμβρίου είναι το ίδιο κρίσιμα για τον Dow Jones (13022 μονάδες), τον DAX (7370 μονάδες), τον Merval του Μπουένος Άϊρες (2002 μονάδες) ή τον Nikkei 225 του Τόκιο (15611 μονάδες)! Δεν εξαιρούνται του κανόνα ούτε το πετρέλαιο brent (73.86 δολάρια) ή ο χρυσός (703.3 δολάρια με διαφορά τριών ημερών).
Τα καλά μαντάτα για το Γενικό Δείκτη πλουτίζονται από το 74.22 που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης. Όποτε ο RSI ξεπερνά το 70 ακολουθεί ράλι 200 - 400 μονάδων και όχι βέβαια σοβαρή διόρθωση. Ο ίδιος ταλαντωτής στο εβδομαδιαίο διάγραμμα πέρασε το 65 και μπήκε στη ζώνη ανόδου. Κακά μαντάτα μπορούν να θεωρηθούν η αναντιστοιχία του Γενικού Δείκτη με τον FTSE 20, το ξεπέρασμα των 300 εκατομμυρίων τεμαχίων την εβδομάδα και – το κυριότερο – η μορφή της κίνησης από τις 4776 μονάδες. Η τελευταία δείχνει να βρισκόμαστε στο πέμπτο και τελευταίο κύμα της ανόδου και επομένως επίκειται διόρθωση. Δεν μας “αρέσει”, επίσης, το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τα υψηλά του Ιουλίου πριν από τον DAX και τον Dow Jones. Ελπίζουμε ότι το βάθος της διόρθωσης δεν θα αναιρέσει το δεύτερο σενάριο που αναφέραμε.
Τα ανωτέρω ισχύουν για το Γενικό Δείκτη, αλλά όχι και για το σύνολο των μετοχών του ταμπλό. Στο σχετικό διάγραμμα βλέπουμε, ότι ο δείκτης παλεύει να διασπάσει το 61.8% επίπεδο Fibonacci (1766 μονάδες) της μεγάλης πτώσης από τις 1870 στις 1598 μονάδες. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί ακολουθούν δυό εξίσου σημαντικές αντιστάσεις, στις 1789 μονάδες (τα κύματα (a) και (c) γίνονται ίσα) και στις 1812 μονάδες (78.6% επίπεδο διόρθωσης Fibonacci). Με τα ανωτέρω δεν θέλουμε να πούμε ότι το σύνολο των μετοχών του ταμπλό θα ακολουθήσει διαφορετική πορεία από αυτή του Γενικού Δείκτη. Ο ρυθμός, όμως, της ανόδου, όπως έχει γίνει σε όλη τη διάρκεια της ανόδου από το 2003 θα υπολείπεται και πάλι από αυτόν του Γενικού Δείκτη ή του FTSE 20.
O αγοραστές στην Φρανκφούρτη συνεχίζουν τη μάχη της επανάκαμψης. Ο DAX διέσπασε ανοδικά το 61.8% επίπεδο Fibonacci των 7784 μονάδων. Τα ανοδικά χάσματα μεταξύ των συνεδριάσεων της Τετάρτης και της Πέμπτης δεν αναιρούν το γεγονός των μικρών λευκών candlestick που δείχνουν κόπωση και όχι υγεία. Ο πήχυς, πάντως, για τους αγοραστές είναι κοντά, στις 7946 μονάδες, όπου θα διαπιστωθεί αν έχουν τα κότσια να χτυπήσουν στα ίσα τις 8151 μονάδες του Ιουλίου.
Το ευρώ βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας του με τα 1.4207 δολάρια της Παρασκευής. Η τιμή αυτή βρίσκεται οριακά πάνω από τη θεωρητική αναίρεση του expanded flat. Το break της γραμμής αντίστασης είναι πλεόν γεγονός και αυτό που απομένει για να θεωρήσουμε την κίνηση από τα χαμηλά του Νοεμβρίου του 2005 ως καθαρή άνοδο είναι η επαλήθευση της μετατροπής της γραμμής αντίστασης σε γραμμή στήριξης σε οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση. Το πιο πιθανό πάντως είναι ότι οι δύσκολες μέρες για το δολάριο δεν τελείωσαν ακόμα...

1 comment:

Anonymous said...

Θα σημείωνα στον κύριο Βελλιανίτη να ξανακοιτάξει τη φράση που έγραψε ότι απεκλείσθη πλέον οριστικά το σενάριο διόρθωσης της όλης ανοδικής κίνησης απ'τις 1462 μονάδες. Χρήζει επανεξέτασης το παραπάνω σενάριο.