Monday, September 17, 2007

Μάκης Βελλιανίτης (Express 17-09-2007)

“Μαγική εικόνα” και πάλι στο ταμπλό του Χ.Α.
Από αύριο θα κριθεί η αξιοπιστία της ανοδικής αντίδρασης

Με άνοδο 0.9% έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. με κύριους “υπεύθυνους” τις 10 από τις 20 μετοχές του FTSE 20 που σημείωσαν κέρδη. Ο συγκεκριμένος δείκτης παρά την πτώση των ΑΤΕ, ΒΙΟΧΚ, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΕΧ, ΕΜΠ, ΜΗ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΤΤ και ΦΟΛΙ σημείωσε άνοδο 1.5%. Το σύνολο των μετοχών του ταμπλό ψήφισε “αποχή” από την ανοδική αντίδραση και ο αντίστοιχος δείκτης σημείωσε απώλειες 0.8%. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού σε μια υποτιθέμενη κερδοφόρα εβδομάδα για το Γενικό Δείκτη 203 μετοχές σημείωσαν απώλειες και μόνο 83 κέρδη;
Δυστυχώς, το Χ.Α. δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από το «σύνδρομο της ανοδικής εβδομάδας πριν την ψηφοφορία” που το ταλαιπωρεί από την ίδρυσή του και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις – όπως το 2000 – με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες για το ευρύ επενδυτικό κοινό. Έτσι εκτός από τα 160 εκατομμύρια τεμάχια που άλλαξαν χέρια – λίγος όγκος για αξιόπιστα συμπεράσματα – ήταν και η περίοδος τέτοια, που μας αναγκάζει να αναβάλλουμε την εξέταση της αξιοπιστίας της ανόδου για την εβδομάδα, που αρχίζει από αύριο.
Η συνεδρίαση της Δευτέρας (μαύρο candlestick 1) ήταν πτωτική και το ενδοσυνεδριακό της χαμηλό (4776 μονάδες) αποτέλεσε και τη χαμηλότερη εβδομαδιαία επίδοση του Γενικού Δείκτη. Το μικρό καθοδικό χάσμα καλύφθηκε αμέσως την Τρίτη (λευκό candlestick 2), ενώ την Τετάρτη (μαύρο candlestick 3) κοντοστάθηκαν για μια ανάσα. Σε καμιά από τις τρεις συνεδριάσεις ο όγκος δεν ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια. Την Πέμπτη (λευκό candlestick 4) μέ ένα bullish engulfing οι αγοραστές επανήλθαν αποφασιστικά και την Παρασκευή (shooting star 5) κατάφεραν προσωρινά να υπερκεράσουν την αντίσταση των 4877 μονάδων. To shooting star, όμως . κάθε άλλο παρά καλός οιωνός είναι.
Σύμφωνα με τη μέτρηση των κυμάτων Elliott του διαγράμματος στις 4776 μονάδες της Δευτέρας ολοκληρώθηκε το πρώτο (i) από τα πέντε κύματα του c, που εξελίσσεται από τις 4940 μονάδες της 3ης Σεπτεμβρίου. Η ανοδική αντίδραση της εβδομάδας που διανύσαμε αποτελεί το κύμα ii ή μέρος αυτού. Μια εκδοχή είναι το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 4881 μονάδων της Παρασκευής να αποτελέσει το πέρας του ii μιας και σημειώθηκε στο 61.8% επίπεδο Fibonacci. Μια δεύτερη εκδοχή, με ισχυρότερες πιθανότητες αν το εκλογικό αποτέλεσμα σήμερα δώσει αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα, είναι να δοκιμαστεί και το 78.6% επίπεδο, δηλαδή οι 4905 μονάδες. Ένα κλείσιμο πάνω από αυτό το επίπεδο θα θέσει σε αμφισβήτηση την εκτίμηση για το πέρας του κύματος b στις 4940 μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση ο Δείκτης θα κινηθεί με στόχο τη διάσπαση και των 5000 μονάδων.
Οι ταλαντωτές, προς το παρόν, δεν ευνοούν κάποια από τις δύο εκδοχές. Ο RSI διέσπασε μεν του κινητούς μέσους όρους του, αλλά ο στοχαστικός παραμένει διστακτικός. Και οι δυο περιορίζονται στην ουδέτερη ζώνη αναγκάζοντας και μας να παραμένουμε διστακτικοί στο να προκρίνουμε κάποια από τις δυο εκδοχές. Θετική, πάντως, για την άνοδο είναι η κύλιση του Δείκτη στον κινητό μέσο όρο στην άνω ζώνη των λωρίδων Bollinger.
Το σύνολο των μετοχών του ταμπλό, όπως βλέπουμε στο ημερήσιο διάγραμμα στο κάτω μέρος της σελίδας, δεν έχει τέτοιου είδους προβληματισμούς. Το υψηλό των 1738 μονάδων της 23ης Αυγούστου δεν φαίνεται να απειλείται και η μοιραία καθοδική διάσπαση των 1598 μονάδων της 17ης Αυγούστου δεν είναι μακριά. Η γενικευμένη πτώση, που άρχισε στις 23 Ιουλίου των 1870 μονάδων οδήγησε σε πρώτη φάση τις μετοχές του Χ.Α. 15% χαμηλότερα. Τόση αναμένεται να είναι και η πτώση από τις 1738 μονάδες. Αναμένουμε σύντομα το σύνολο των μετοχών του ταμπλό να δοκιμάσει τη ζώνη των 1460-1470 μονάδων.
Λόγω έλλειψης χώρου δεν μπορούμε να παραθέσουμε διαγράμματα ξένων χρηματιστηριακών δεικτών. Μπορούμε όμως να αναφέρουμε, ότι η εικόνα του DAX είναι παρόμοια με αυτή του Γενικού Δείκτη, ενώ ο Dow Jones, αν και δεν έχει καταφέρει ακόμη να διασπάσει τις 13494 μονάδες της 4ης Σεπτεμβρίου, δείχνει δυνάμεις για να οδεύσει προς τις 13700 μονάδες, δηλαδή το 78.6% επίπεδο κάλυψης των απωλειών από τις 14022 στις 12518 μονάδες.
Το ιστορικό ρεκόρ του ευρώ της Πέμπτης στα 1.3926 δολάρια επισκίασε κάθε άλλη εξέλιξη στις ξένες αγορές. Τα 1.3851 δολάρια της 24ης Ιουλίου αποτελούν παρελθόν από την Τετάρτη, όπως στο παρελθόν ανήκει πλέον και το πρωτεύον σενάριο της άμεσης πτώσης του σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα. Αντίθετα, η ιστορική επίδοση ανοίγει το δρόμο για νέες αυξομειώσεις της τιμής του που προσδίδουν ένα ιδιαίτερο τεχνικό ενδιαφέρον. Στο παρατιθέμενο εβδομαδιαίο διάγραμμα βλέπουμε ότι το τρίτο μέρος της ανοδικής αντίδρασης από τα χαμηλά του Νοεμβρίου του 2005 εξελίσσεται σε ένα σχετικά σπάνιο σχηματισμό επέκτασης τριγώνου. Μετρώντας από τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2006 βλέπουμε το τρίγωνο (a)-(b)-(c)-(d)-(e) να έχει επεκταθεί σε (f)-(g) και ...βλέπουμε. Τα πέντε συνήθη κύματα θα γίνουν εννιά και το ευρώ θα ταλαντεύεται μεταξύ των δύο διαγώνιων γραμμών τάσης του διαγράμματος. Προς το παρόν αναμένουμε προσέγγιση της άνω γραμμής, δηλαδή στα 1.40-1.41 δολάρια και ξανά διόρθωση προς την κάτω γραμμή. Συνεχίζουμε πάντως να βλέπουμε την όλη κίνηση από τα 1.1640 δολάρια ως κύμα Β και την κίνηση του ευρώ από τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά των 1.3665 δολαρίων ως ένα πολύμηνο expanded flat A-B-C με τελικό στόχο κάτω από τα 1.10 δολάρια.
Ιδιαίτερο τεχνικό ενδιαφέρον προσέδωσε η πανηγυρική ανοδική διάσπαση των 76.57 δολαρίων από το Brent. Στο ημερήσιο διάγραμμα στο κάτω μέρος της σελίδας βλέπουμε ότι ο δρόμος προς απροσδιόριστα ιστορικά υψηλά είναι πλέον ανοιχτός για το Brent. Ίσως τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Παρασκευή βράδυ) το ιστορικό υψηλό των 79.55 δολαρίων να αποτελεί και αυτό παρελθόν. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το ευρώ είναι ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με expanded flat. Μπορούμε εκ του ασφαλούς να θεωρήσουμε ότι τα 50.75 δολάρια του Ιανουαρίου ήταν το πέρας της διόρθωσης (κύμα (2)) από τα 79.55 δολάρια και ήδη βιώνουμε την εξέλιξη του πάντα ορμητικού και μεγάλου σε μέγεθος κύματος (3). Είναι πλέον καθαρό ότι τριψήφια τιμή του Brent δεν θα αργήσουμε να δούμε, γεγονός που κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει “άλλοθι” για μια βίαιη διόρθωση και των τιμών των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο.

7 comments:

Anonymous said...

Καλημερα.
Δεν θελω να γινομαι κακος αλλα οι κυματικες αναλυσεις ποτε δεν δινουν ξεκαθαρη εικονα για το ποτε μπαινει και ποτε βγαινει κανεις σε μια μετοχη. Αν ειναι κυμα ταδε η μετοχη θα ανεβει αλλα αν ειναι κυμα δεινα η μετοχη θα πεσει. Μπορει ο κυματικος αναλυτης να πει "μπαινω ή βγαινω γι' αυτον τον λογο";

Anonymous said...

you are 101% write.

Anonymous said...

ARBARY...? TI GINETAI TO RIKSAME STO ELLIOT WAVE ANALYSIS...? GIA TA APOTELESMATA EXEIS NA PEIS TIPOTA? H MHPWS SE "PLAKWSE" KANENA ALLOU EIDOUS KYMA.....!

Yoda said...

Μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι απόψεις και η θεωριτική τους υποστήριξη. Απο εκεί και πέρα ο καθένας παίρνει το ρίσκο για τον ευατό του.

Anonymous said...

PREPEI NA SAS XARAKTIRIZEI H SYNEPEIA SE OLES TIS FASEIS THS ZWHS SAS...KAI OXI MONO STHN EYKOLH KRITIKH....SFYRIKSTE TWRA ADIAFORA!

Anonymous said...

στο χωρο αυτο κρινεσαι απο το χρονο και απο τα κερδη η τις ζημιες οχι απο το ποιο κομμα εισαι.τα χρηματιστηρια ανεβαινουν και πεφτουν εκτος αν νομιζεις με ΝΔ κυβερνηση το δικο μας δε πεφτει ποτε,ειναι και αυτο μια αποψη.ΜΕΓΑΛΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.

Anonymous said...

KRINESAI KAI APO TO TI LES "MEGALE" ARBARY... OPWS AYTO TO FOBERO SXOLIO SOU GIA THN APOGRAFH. ALLA DEN PEIRAZEI, DIOTI AN EKANE KALA H OXI H KYBERNHSH GIA THN APOGRAFH DEN XREIAZETAI NA SOU APANTHSW EGW. SAS APANTHSE PROXTHES H KALPH. KALES EPENDYSEIS....