Saturday, July 14, 2007

Μάκης Βελλιανίτης (Express 14-07-2007)

Με νέα σημαντική εβδομαδιαία άνοδο κατά 2.1% έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. Πρωταγωνίστησαν οι μετοχές του FTSE 20 (άνοδος 2.5%), ενώ το σύνολο των μετοχών του ταμπλό “περιορίστηκε” σε κέρδη 1.3%.
Το χαμηλό της συνεδρίασης της Τετάρτης (4913 μονάδες) σηματοδότησε το πέρας του κύματος {2} του κύματος iii, που έχει αρχίσει από τις 4751 μονάδες της 27ης Ιουνίου. Πέρα από μικρές φυσιολογικές διορθώσεις φαίνεται ότι ο Δείκτης δεν θα συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες μέχρι τη σοβαρή αντίσταση των 5410 μονάδων. Το πιο πιθανό, πάντως, είναι σε αυτά τα επίπεδα να τερματιστεί το κύμα iii, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από μια μικρή διόρθωση ο Δείκτης να δοκιμάσει τα επίπεδα μεταξύ 5500 και 5600 μονάδων. Επανεξέταση των ανωτέρω θα έχουμε στην περίπτωση της καθοδικής ενδοσυνεδριακής διάσπασης των 4931 μονάδων.
Οι ταλαντωτές του ημερήσιου διαγράμματος επαληθεύουν στο ακέραιο τις εκτιμήσεις μας. Τη Δευτέρα και την Παρασκευή είχαμε νέες ανοδικές διάσπασεις του άνω ορίου των λωρίδων Bollinger, ενώ το κάτω όριο συνεχίζει να έχει καθοδική τροχιά. Ο RSI μετά από μια προσωρινή είσοδο στην ουδέτερη ζώνη βρήκε καλή στήριξη στον κινητό μέσο των 9 ημερών και επανήλθε στην ανοδική περιοχή. Ευχάριστο τεχνικό σημάδι είναι το γεγονός, ότι η γραμμή αντίστασης, που εμπόδιζε τον RSI να οδεύσει προς ψηλότερα επίπεδα κατά τους τελευταίους μήνες, αποτελεί, πλέον, παρελθόν.
Και ο στοχαστικός ταλαντωτής δίνει αισιόδοξα μηνύματα, αφού συνεχίζει ανεπηρέαστος και υποστηριζόμενος από τον κινητό μέσο των 3 ημερών να κινείται στην ανοδική ζώνη. Ελπίζουμε γρήγορα να καλύψει και την καθοδική απόκλιση από τα υψηλά του τέλους του Μαϊου.
Πριν εξετάσουμε τις ξένες αγορές αξίζει να σημειώσουμε, ότι τις τελευταίες μέρες ο Γενικός Δείκτης κινείται με βάση τον FTSE 20, οι δυο δείκτες συμβαδίζουν, πλέον, στις επιδόσεις τους, μιας και τη Δευτέρα σημείωσε – επιτέλους – νέο υψηλό επταετίας, το οποίο βελτίωσε αισθητά την Παρασκευή με κλείσιμο πάνω από τις 2700 μονάδες. Το υψηλό των 2722 μονάδων αυτής της συνεδρίασης απέχει μόλις 60 μονάδες – που καλύπτεραι με μια άνοδο κατά 2.2% από τα παρόντα επίπεδα – από τις 2782 μονάδες, που αποτελούν το 78.6% επίπεδο διόρθωσης Fibonacci της μεγάλης πτώσης της περιόδου 2000-2003. Το επίπεδο αυτό είναι αντίστοιχο των 5409 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Έτσι, είναι πολύ πιθανό ο FTSE 20 να δοκιμάσει πρώτος να περάσει το τελευταίο μακροπρόθεσμο “οχυρό” των πωλητών πριν το προηγούμενο ιστορικό υψηλό!
Αυτό που εμείς ελπίζουμε να γίνει στο μέλλον, οι επενδυτές του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης το βλέπουν να παραγματοποιείται τώρα και μάλιστα σε ...επανάληψη. Μόνο από τη 14η Μαρτίου (πέρας του κύματος (4) στις 11940 μονάδες) ο Dow Jones σημείωσε 23(!) ιστορικά υψηλά, μέχρι να φτάσει στο πέρας του κύματος iii στις 13692 μονάδες. Ακολούθησε μια τριγωνική διόρθωση a-b-c-d-e ως τις 13475 μονάδες και την Πέμπτη άρχισε και πάλι ο ... χορός των ρεκόρ με το Δείκτη να κλείνει στις 13862 μονάδες! Δεν νομίζουμε ότι οι 14000 μονάδες θα αποτελέσουν σοβαρό εμπόδιο για το Dow Jones.
Στην ίδια χρηματιστηριακή ευφορία ζουν και οι επενδυτές του ευρώ που είδαν την Πέμπτη το ευρωπαϊκό νόμισμα να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών απέναντι στο δολάριο με την ισοτιμία να φτάνει τα 1.3812 δολάρια. Συνεχίζεται, λοιπόν, το expanded flat των τελευταίων δυόμισι ετών, που θα μπεί σύντομα σε δοκιμασία επαλήθευσης μιας και το ευρώ πλησιάζει τη ζώνη των 1.39 – 1.40 δολαρίων, όπου θα συναντήσει τη διαγώνια γραμμή αντίστασης, που σχηματίζεται από τα πέρατα των κυμάτων (a) και (c). Πιστεύουμε ότι οι θερμοί αγοραστές του ευρώ θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα σε αυτά τα επίπεδα. Θεωρητικά, πάντως, το expanded flat θεωρείται ότι αναιρείται με την ανοδική διάσπαση των 1.42 δολαρίων. Σε αυτή την περίπτωση, που συνεχίζουμε να τη θεωρούμε ως δευτερεύον σενάριο, η διόρθωση από τα υψηλά του Δεκεμβρίου του 2004 θα θεωρηθεί τελειωμένη στα 1.1640 δολάρια και το ευρώ θα εκτοξευθεί σε ανήκουστα για την εποχή μας επίπεδα!
Στο ίδιο “μήκος κύματος” βρέθηκε την Πέμπτη και το πετρέλαιο. Το συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου του Brent διαπραγματέυτηκε για πρώτη φορά από τον περσινό Αύγουστο πάνω από τα 77 δολάρια το βαρέλι. Γεγονός είναι ότι το Brent έχει κάνει το μεγάλο άλμα εδώ από τις αρχές του μήνα όταν διέσπασε τα 73.39 δολάρια, δηλαδή το 78.6% επίπεδο Fibonacci και έχει βάλει πλώρη για τα ιστορικά υψηλά των 79.55 δολαρίων του περσινού Ιουλίου. Κι εδώ έχουμε την πεποίθηση ότι εξελίσσεται ένα expanded flat ή flat με ανώτατο όριο αναίρεσης τα 86.34 δολάρια. Μέχρι τότε, όπως και στο ευρώ, συνεχίζουμε να ακολουθούμε την τρέχουσα τάση έχοντας μόνο στο “πίσω μέρος” του κεφαλιού μας την πιθανότητα βίαιης διόρθωσης που προκύπτει από τη μακροπρόθεσμη εικόνα.

2 comments:

WOLF said...

Πάντως το κύμα απο τα χαμηλά της 05-02-2007 στις 2289 μονάδες του Ftse αρμονικά τελειώνει στις 2740 μονάδες.
Υπάρχει επέκταση στο 2758 αλλα το 2740 είναι το αρμονικό.
dimigon@otenet.gr

WOLF said...

05-03-2007 = 2289 -
διόρθωση....