Thursday, July 12, 2007

Χάθηκε η μπάλα. Stop

Αυτές είναι οι αγορές και αυτή είναι η μαγεία του να στέκεσαι με δέος απέναντι σε νέα υψηλά. Νέα υψηλά για Dow και ενδεχομένως Dax αύριο. Short covering και όποιος προλάβει αφού η πόρτα διαφυγής των αρκούδων αποδείχθηκε πιό στενή από την έξοδο κινδύνου των Long. Με επιτόκια στο 5%+. Με πετρέλαιο στα all time highs. Με ευρώ δολλάριο στα 1,38. Με τον κόσμο υπερδανεισμένο, αλλά τις εταιρίες να κάνουν πάρτυ κερδοφορίας και επιχειρηματικών deals. Μιά άνοδος εκτός ατζέντας αφού το main theme της Fed είναι ο πληθωρισμός. Και όμως. Κάθε διόρθωση είναι αφορμή για "κι άλλο πάνω". Τι δεν βλέπουμε λοιπόν; Ποιός είναι ο καταλύτης πίσω από τις εξελίξεις; Φυσικά δεν είναι η πλεονάζουσα ρευστότητα και τα deals, αυτά είναι side effects. Το χρήμα δεν μπαίνει να αγοράσει αναίτια, τα deals δεν θα μπορούσαν να γίνουν μόνο για να δικαιολογήσουν μια αποτίμηση μετά το κάζο του 99.

Απλά,

Όταν έχεις 2,25 δις πληθυσμό (Κίνα και Ινδία) σε φάση ανάπτυξης και οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ είναι 10% δεν υπάρχει περιθώριο για ύφεση. Στα 100 ευρώ μισθο υπάρχει 10% αύξηση το χρόνο. Επί 12 μήνες. Επί 2,25 δις. Ζήτηση. Μέταλα, ζυμάρι, πετρέλαιο, μεταφορικά έξοδα, σόγια, ενέργεια, αγάθά. Το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό.

Όταν έχεις εταιρίες σε φάση συγκέντρωσης και με μειωμένο κόστος από τις αναδιρθώσεις της μίνι ύφεσης 2001 - 2003. Ταμείο γεμάτο μετρητά. Ανοικτές οικονομίες και νομοθεσίες για διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Όταν έχεις Χρηματιστήρια σε άμεση σύνδεση μεταξύ τους. Κοινή κουλτούρα και θεσμική εμπειρία από λάθη του παρελθόντος. Νέες ιδέες και δίψα για αποδόσεις.

Τότε

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που ζόυμε. Τα υπόλοιπα είναι για να γεμίζουν τα sites και οι εφημερίδες...

No comments: