Monday, July 9, 2007

Μακης Βελλιανίτης (Express 07-07-2007)

Με σημαντική άνοδο κατά 3.3% έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης, για πρώτη φορά πάνω από τις 5000 μονάδες μετά το Μάρτιο του 2000. Ο FTSE 20, επιτέλους, “ξύπνησε” και σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη κατά 3.1%, αλλά δεν κατόρθωσε ακόμη να ξεπεράσει τα υψηλά της 31ης Μαϊου. Τέλος το σύνολο των μετοχών του ταμπλό σημείωσε κέρδη κατά 2.6% και βρίσκεται στα επίπεδα του Αυγούστου του 2001.

Η ανοδική έκρηξη αυτής της εβδομάδας ήταν τέτοια που δεν επιτρέπει πολλά σχόλια στα candlestick. Αξίζει από το “ζουμ” να σημειώσουμε το shooting star 2 της Τρίτης, με το υψηλό του οποίου διαλύθηκε και η τελευταία επιφύλαξη για το πέρας του κύματος ii στις 4751 μονάδες, αφού διασπάστηκαν ανοδικά οι 4881 μονάδες. Στην ίδια συνεδρίαση σημειώθηκε ανοδικό χάσμα στις 4860 μονάδες.

Στο ημερήσιο διάγραμμα όλα φαίνονται θετικά για την περαιτέρω πορεία του Γενικού Δείκτη. Με το κλείσιμο της Παρασκευής διασπάστηκε ανοδικά το άνω όριο των λωρίδων Bollinger δείγμα της περαιτέρω εξέλιξης της τρέχουσας ανόδου. Παρατηρείστε, ακόμη, την πτωτική φορά του κάτω ορίου των λωρίδων γεγονός που μας προδιαθέτει ότι δεν έχει φτάσει ακόμη η ώρα κάποιας διόρθωσης.

Ο RSI πέρασε και πάλι πάνω από το 65 και απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από τους μέσους όρους του. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στον εβδομαδιαίο RSI που βρίσκεται πολύ κοντά (64.6). Ο μηνιαίος RSI έχει επανέλθει σε αυτή τη ζώνη από τον περσινό Αύγουστο. Για τα μηνύματα που δίνει ο εβδομαδιαίος και ο μηνιαίος RSI επιφυλασσόμαστε να αναφερθούμε σε μια από τις προσεχείς αναλύσεις μας.

Ο στοχαστικός ταλαντωτής πέρασε κι αυτός με άνεση το επίπεδο ανοδικής αγοράς, δηλαδή το 75. Εδώ ο εβδομαδιαίος στοχαστικός βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα από τον Απρίλιο και ο μηνιαίος από τον περσινό Νοέμβριο.

Είναι καιρός, πιστεύουμε, να ρίξουμε μια ματιά στη μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη αναλύοντας τα κύματα Elliott του εβδομαδιαίου διαγράμματος, που παρουσιάζουμε στο κάτω μέρος της σελίδας. Το διάγραμμα εξετάζει την πορεία του Δείκτη μετά τις 3362 μονάδες του περσινού Ιουνίου, οπότε συμπληρώθηκε το διορθωτικό κύμα 4 της μεγάλης ανόδου από τις 1462 μονάδες του Μαρτίου του 2003. Το κύμα 5, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ήδη αναπτυγμένα τα πρώτα του τέσσερα κύματα (1) – (2) – (3) στις 4803 και (4) στις 4245 μονάδες. Το πώς εξελίσσεται η κατάσταση από τότε μπορείτε να το δείτε αναλυτικά στο ημερήσιο διάγραμμα στο οποίο επανερχόμαστε.

Από το κύμα (5) έχουν ήδη διαμορφωθεί τα κύματα {1} – {2} – {3} και {4} στις 4699 μονάδες της 11ης Μαϊου και ήδη βρισκόμαστε στην ανάπτυξη του κύματος {5}. Αυτό το κύμα αναμένεται να είναι μεγάλο, ίσως και μεγαλύτερο από το {3}. Ο λόγος γι αυτή την αισιόδοξη προοπτική βρίσκεται στην εσωτερική του ανάπτυξη. Από αυτό το κύμα έχουν ήδη τελειώσει τα κύματα i και ii ενώ το κύμα iii βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 4751 μονάδες της 27ης Ιουνίου.

Εδώ θέλουμε να σημειώσουμε την ιδιαίτερη τεχνική σημασία της ανοδικής διάσπασης των 4979 μονάδων, που συνέβη την Παρασκευή. Παρόλον ότι η πρόβλεψή μας ήταν σαφής και δεδηλωμένη προ πολλού για την περαιτέρω πορεία του Δείκτη, η επιβεβαίωση “και με τη βούλα” από το διάγραμμα έχει πάντα τη σημασία της. Θεωρητικά, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το κύμα {5} – και επομένως το (5) και κατεπέκταση το 5 – έλαβαν τέλος στις 4979 μονάδες της 4ης Ιουνίου. Αυτό, πρακτικά, θα σήμαινε ότι η υπερτετραετής άνοδος έλαβε τέλος και ήδη βρισκόμασταν στα πρώτα στάδια μιας βαθιάς διόρθωσης. Ο μόνος τρόπος αυτό το σενάριο να αναιρεθεί ήταν να σημειωθεί νέο υψηλό και μάλιστα με ένα “πεντάρι” κύμα ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση του expanded flat. Αυτό έγινε την Παρασκευή και οι απαισιόδοξες επιφυλάξεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Επανερχόμαστε στην προσπάθεια πρόβλεψης του πέρατος της ανόδου και σημειώνουμε, ότι αφού το κύμα i έχει μήκος 270 μονάδες, το κύμα iii μπορεί κάλλιστα να έχει μήκος ίσο με το 2.618 Χ 270 = 707 μονάδων, δηλαδή να τελειώσει στις 5458 μονάδες. Μετά τη σχετική διόρθωση θα ακολουθήσει το κύμα v με στόχο πάνω από τις 5500 μονάδες. Έτσι οι 5410 μονάδες, το 78.6% επίπεδο διόρθωσης της μεγάλης πτώσης της περιόδου 1999-2003, ίσως αποδειχτούν “λίγες” για την εξελισσόμενη άνοδο του Γενικού Δείκτη.

1 comment:

Αποεπενδυτης said...

Καλημερα σας.Ηθελα να ρωτησω,η συγκεκριμενη τεχνικη αναλυση με τα συνοδευτικα διαγρ. βρισκεται μονο στην Σαββατιατικη εκδοση της εφημεριδας η μπορει καποιος να την βρει και σε καποιο site - blog ;
Ακομη,μηπως γνωριζετε καποιο site-blog που κανει τεχνικη αναλυση με την θεωρια Elliot(οχι καθημερινα αφου δεν παρακολουθουμε συνεδριαση),ωστε να ξερουμε που βρισκομαστε ; Ευχαριστω.
email : iudscp@yahoo.gr