Friday, July 27, 2007

Πιστωτικες Αναταραξεις

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι οι επενδύσεις σε μετοχές έχουν δώσει εξαιρετικά μεγάλες αποδόσεις. Από την άλλη πλευρά οι αποδόσεις των ομολόγων είναι σε χαμηλά επίπεδα. Πολλά επενδυτικά κεφάλαια έχουν βασίσει τις τεράστιες αποδόσεις τους στην χρηματοοικονομική μόχλευση, δηλαδή στο ότι επενδύουν με εγγυηση τα δικά τους κεφάλαια και ξένα κεφάλαια που δανείζονται από επενδυτές που δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκο.
Η παρατεταμενη άνοδος και το κλίμα ευφορίας που δημιουργήθηκε οδήγησε σε μεγάλη ζήτηση κεφαλαίων για επενδύσεις και εξαγορές εταιρειών. Μέχρι σήμερα λοιπόν βλέπουμε αυτούς που δανείζονται να επιτυγχάνουν μεγάλες αποδόσεις με τα χρήματα των άλλων, οι οποίοι αποκομίζουν «ψίχουλα», ένα καλό επιτόκιο ( όμως σίγουρο ).
Στο τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε να ανακύπτουν προβλήματα με τον δανεισμό των μοχλευμένων κεφαλαίων. Για παράδειγμα στην Αγγλία η προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων για την εξαγορά της Alliance Boots ( 9 δις στερλίνες) εγκαταλείφθηκε, όπως επίσης φαίνεται να έχει άδοξο τέλος η προσπάθεια του Cerberus να μαζέψει 20 δις δολάρια για την εξαγορά της Chrysler.
Τι σημαίνει η παραπάνω εξέλιξη ; Μήπως κλείνει η «κάνουλα» στα επενδυτικά κεφάλαια ; Μήπως σημαίνει ότι τα funds και τα private equities θα σταματήσουν τις επενδύσεις και τις εξαγορές εταιρειών ;
Η απάντηση με μια λέξη είναι ΟΧΙ όσο υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες. Απλά αυτοί που δανείζουν ( και δεν είναι οι τράπεζες, κρατήστε το αυτό για ανάλυση πιο κάτω ) θέλουν κάτι παραπάνω….. Και είναι λογικό, βλέπουν τι αποδόσεις έχουν βγάλει οι δανειζόμενοι με τα δικά τους χρήματα και ζητούν κάτι παραπάνω….. Άρα το σύστημα προσφοράς και ζήτησης πρέπει να βρει νέο σημείο ισορροπίας.
Προσωπικά βλέπω δυο ενδεχόμενα :
α) Τα funds να προσφέρουν μεγαλύτερο επιτόκιο στους ομολογιούχους και να συνεχίζουν να συγκεντρώνουν χρήματα για επενδύσεις. Αυτό όμως θα είχε ως αποτέλεσμα να ανεβεί το κόστος και να μειωθεί η απόδοση τους.
Β) Οι ομολογιούχοι να μην βρουν την απόδοση που επιθυμούν. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμούμε ότι ένα σημαντικό μέρος θα ΔΕΧΤΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ρίσκο προκειμένου να επιτύχει μεγαλύτερες αποδόσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα δούμε μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών να στρέφονται στις αγορές.

Εκτίμηση μου είναι ότι θα δούμε ένα συνδυασμό των παραπάνω ενδεχομένων. Από την μια ο αριθμός των ενεργών χρηματιστηριακά κωδικών παραμένει ιδιαιτέρα χαμηλά και από την άλλη η διορθωτική κίνηση μειώνει τον κίνδυνο για αυτούς που επιθυμούν να εισέλθουν τώρα στις αγορές.
Σε bull market αγορές οι διορθώσεις είναι απαραίτητες, είναι σύντομες, είναι ξαφνικές και αποτελούν το καύσιμο για νέα υψηλά. Δίνουν μάλιστα την ευκαιρία στους μέχρι σήμερα «παρατηρητές» να εισέλθουν στην αγορά. Ας τους υποδεχτούμε λοιπόν, καλώς ορίζοντας όλους αυτούς, που βαρεθήκαν να παίρνουν «ψίχουλα» βλέποντας λίγα επενδυτικά σχήματα να κερδίζουν με τα δικά τους κεφάλαια ……. Μια τέτοια εξέλιξη θα έλθει νομοτελειακά, όλα τα bull market τελειώνουν όταν και η «κουτσή Μαρία» μπει στην διαδικασία του trading….

No comments: