Monday, July 23, 2007

Μάκης Βελλιανίτης (Express 21-07-2007)

Με μικρές εβδομαδιαίες απώλειες κατά 0.9% έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης. Στη διορθωτική κίνηση πρωταγωνίστησαν οι μετοχές του FTSE 20, ο οποίος σημείωσε απώλειες 1.5%. Το σύνολο των μετοχών του ταμπλό, όμως, δεν έμφάνισε την απαισιόδοξη εικόνα των δυο γνωστών δεικτών του Χ.Α. σημειώνοντας κέρδη κατά 0.4%.
Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας (μικρό μαύρο candlestick 1) ήταν ελαφρά πτωτική. Το υψηλό της (5119 μονάδες) σηματοδότησε το πέρας του πρώτου κύματος της ανοδικής κίνησης που άρχισε από τις 4913 μονάδες. Ο,τιδήποτε είδαμε στις επόμενες συνεδριάσεις αποτελεί μια διόρθωση expanded flat που θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.
Την Τρίτη (μαύρο candlestick 2) δοκιμάστηκε για πρώτη φορά με επιτυχία η ισχύς της στήριξης του ανοδικού χάσματος των 5034 μονάδων. Την Τετάρτη (λευκό candlestick 3) είχαμε μια δεύτερη επιτυχή δοκιμή της ίδιας στήριξης και το χαμηλό αυτής της συνεδρίασης (5030 μονάδες) σηματοδότησε το πέρας του πρώτου διορθωτικού κύματος από τις 5119 μονάδες. Την Πέμπτη (λευκό candlestick 4) ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε και πάλι πάνω από τις 5100 μονάδες. Την Παρασκευή, όμως, (μεγάλο μαύρο candlestick 5) οι πωλητές πήραν καθαρά το πάνω χέρι παρά την επίτευξη νέου υψηλού από την 6η Μαρτίου του 2000. Το dark cloud cover των candlestick 4 και 5 δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τη Δευτέρα ή και την Τρίτη.
Το νέο υψηλό 7 ετών και 4 μηνών των 5136 μονάδων ήταν το δεύτερο κύμα της διόρθωσης από τις 5119 μονάδες της Δευτέρας. Το πού θα σταματήσει το τρίτο κύμα που άρχισε από την Παρασκευή μπορεί να υπολογιστεί με καλές πιθανότητες επιτυχίας από τα επίπεδα Fibonacci της αρχικής ανοδικής κίνησης (από τις 4913 στις 5119 μονάδες) και από τη σχέση των κυμάτων της διόρθωσης. Ένα επίπεδο που συγκεντρώνει καλές πιθανότητες (ενδοσυνεδριακού χαμηλού) είναι οι 4992-4993 μονάδες. Εκεί η διόρθωση φτάνει το 61.8% και το τρίτο κύμα γίνεται ίσο με το 1.618 του πρώτου. Το χάσμα των 5034 μονάδων μπορεί και πάλι να κρατήσει την πτώση αν, φυσικά, δεν έχουμε κλείσιμο κάτω από αυτό.
Μεσοπρόθεσμα η τρέχουσα διόρθωση δεν μας ανησυχεί. Το νέο υψηλό χωρίς να διασπαστεί το άνω όριο των λωρίδων Bollinger απλώς επιβεβαιώνει ότι έχουμε διόρθωση, όπως κάνει η είσοδος του RSI στην ουδέτερη ζώνη. Ο στοχαστικός παρόλη τη διάσπαση των μέσου όρου του παραμένει σταθερά στη ζώνη ανόδου.
Το μόνο ανησυχητικό σήμα είναι το νέο ρεκόρ όλων των εποχών σε εβδομαδιαίο όγκο τεμαχίων ο οποίος έφτασε τα 343,4 εκατομμύρια. Το ανησυχητικό δεν είναι το ρεκόρ, αλλά το στατιστικό γεγονός της επερχόμενης σημαντικής διόρθωσης, όταν ο εβδομαδιαίος όγκος σε τεμάχια ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Μάϊος του 2000 (απώλειες 29.2%), ο Αύγουστος του 2003 (πτώση 14.8%) και ο Μάϊος του 2006 (απώλειες 22.4%). Προσοχή, λοιπόν, στις επόμενες εβδομάδες...
Αναφέραμε στην προηγούμενη ανάλυσή μας, ότι η αντίσταση των 2782 μονάδων αντιπροσωπεύει την κατά 78.6% ανοδική διόρθωση της μεγάλης πτώσης του FTSE 20 από τις 3348 μονάδες της 17/09/99 στις 701 μονάδες της 31/03/03. Το ποσοστό αυτό (που ισούται με την τετραγωνική ρίζα της «χρυσής τομής», δηλαδή του 0.618) στατιστικά αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτικό και πολλές φορές έχει αποτελέσει μακροπρόθεσμο εμπόδιο σε περαιτέρω ανοδικές προσπάθειες. Η αισιόδοξη πλευρά αυτού του ποσοστού είναι, ότι αν ο δείκτης το ξεπεράσει με ένα εβδομαδιαίο χαμηλό ανώτερο των 2782 μονάδων, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό, ότι στην τρέχουσα ανοδική κίνηση ο δείκτης θα πραγματοποιήσει νέα ιστορικά υψηλά.
Παράλληλα με αυτή την αντίσταση ο FTSE 20 έχει να αντιμετωπίσει και την αντίσταση, που σχηματίζεται από τα δύο υψηλά του διαγράμματος. Τέτοιου τύπου αντιστάσεις, όπως και οι αντίστοιχες στηρίξεις που προκύπτουν με την ένωση χαρακτηριστικών χαμηλών, αντιπροσωπεύουν το ρυθμό που έχει επιλέξει η αγορά για να πραγματοποιήσει την άνοδο και ο οποίος δύσκολα αλλάζει. Ας μην αναμένουμε, λοιπόν, θεαματικές ανοδικές εξάρσεις στις επόμενες εβδομάδες, αφού οι δυο αντιστάσεις αναμένεται να αποδειχτούν «σκληρά καρύδια» στις προσπάθειες των αγοραστών.
Ευχάριστα μηνύματα έδωσαν οι ξένες αγορές στην αρχή της εβδομάδας. Ο S&P 500 χωρίς να έχει ολοκληρώσει την ανοδική κίνηση από τις 769 μονάδες του Οκτωβρίου του 2002 σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στις 1556 μονάδες υπερβαίνοντας κατά 3 το προηγούμενο των αρχών του 2000. Στο σχετικό μηνιαίο διάγραμμα βλέπουμε ότι ο δείκτης βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης του κύματος iii που ανήκει στο κύμα 5 που έχει αρχίσει από το 2005. Μετά την ολοκλήρωση του iii που αναμένεται να γίνει σύντομα και την ανάλογη διόρθωση (κύμα iv) θα ακολουθήσει το τελευταίο ανοδικό κύμα, που θα περατώσει την άνοδο των τελευταίων 5 ετών.
Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο DAX που σημείωσε την περασμένη Παρασκευή νέο ιστορικό υψηλό στις 8152 μονάδες, υπερβαίνοντας κατά 16 το προηγούμενο ιστορικό υψηλό της 7ης Μαρτίου 2000. Οι συνεδριάσεις που ακολούθησαν είχαν διορθωτικό χαρακτήρα και επανέφεραν τον DAX κάτω από τις 8000 μονάδες. Όσο ο δείκτης διατηρείται πάνω από τις 7800 μονάδες η μέτρηση του διαγράμματος ισχύει και απομένει να διευκρινιστεί τι αντιπροσωπεύει η κίνηση μετά τις 8132 μονάδες του Ιουνίου. Επικρατέστερο είναι το σενάριο της τριγωνικής ανόδου και το πέρας του κύματος (3) να τοποθετείται, όταν αυτή η άνοδος περατωθεί.

No comments: