Το επίπεδο της μέχρι τώρα διόρθωσης (4751 αντί των 4738 μονάδων, που ήταν η τιμή-στόχος μιας και θα έφερνε τα κύματα a και c σε ισορρροπία μεγέθους), το επίπεδο αντίδρασης του RSI (36) και η ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου του συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης, ότι υπάρχουν καλές τεχνικές προϋποθέσεις για να θεωρήσουμε τη διόρθωση περατωμένη στις 4751 μονάδες.
Ένα άλλο τεχνικό επιχείρημα υπέρ του τερματισμού της διόρθωσης είναι η ανάλυση των κυμάτων Elliott του ενδοσυνεδριακού διαγράμματος. Εδώ είχαμε σημειώσει στην προηγούμενη ανάλυσή μας ορισμένα προβλήματα, που έδειχναν μια πιθανή εναλλακτική μετάβαση προς τις 4740 μονάδες από αυτή, που είχαμε υιοθετήσει ως πρωτεύουσα την οποία, όμως, τελικά επαλήθευσε η πορεία του Δείκτη. Τα κύματα εδώ δείχνουν πέντε και όχι τρία, όπως στο ημερήσιο διάγραμμα, αφού μπορεί να αναλυθεί με λεπτομέρεια η πορεία των τριών πρώτων συνεδριάσεων της εβδομάδας. Επιβεβαίωση και εδώ θα έχουμε με την ανοδική διάσπαση των 4881 μονάδων.
Η πορεία των ξένων χρηματιστηρίων δίνει με τον τρόπο της την αισιοδοξία που πρέπει να κατέχει και τους επενδυτές του Χ.Α. για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη. Στο ημερήσιο διάγραμμα του DAX προσπαθήσαμε να δώσουμε μια μέτρηση των κυμάτων Elliott που να μπορεί να σταθεί θεωρητικά. Την έχουμε παρουσιάσει παλιότερα ως υπερ-αισιόδοξη αλλά φαίνεται ότι σταδιακά επαληθεύεται. Η μέτρηση αρχίζει από τις 6437 μονάδες των αρχών Μαρτίου όπου θεωρούμε ότι περατώθηκε το κύμα 4 της τετραετούς ανόδου του DAX. Από το κύμα 5 έχουν μέχρι τώρα περατωθεί μόλις τα κύματα (1) και (2) ενώ το τρίτο μπορεί να θεωρηθεί ως περατωθέν στα μέσα του Ιουνίου μόνον ως δευτερεύουσα μέτρηση. Η πρωτεύουσα μέτρηση των κυμάτων θεωρεί ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του κύματος v του (3) και δίνει προοπτική στο πέρας του να φτάσει τις 8300 μονάδες. Η μέτρηση αυτή παύει να ισχύει μόνο με την καθοδική διάσπαση των 7499 μονάδων της 8ης Ιουνίου.
Επανερχόμαστε μετά από καιρό στο “βαρόμετρο” των ξένων αγορών μετοχών, τον S&P 500. Η άνοδος ως τις 1541 μονάδες και η παρολίγο ανοδική διάσπαση του ιστορικού υψηλού των 1553 μονάδων ακολουθήθηκε από μια flat διόρθωση a-b-c, που έφερε τον δείκτη στις 1484 μονάδες, με μια μόλις μονάδα διαφορά από την ισότητα των κυμάτων a και c. Και εδώ για τους ίδιους σχεδόν λόγους με το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. θεωρούμε τη διόρθωση περατωμένη και ετοιμαζόμαστε να δούμε την πολυπόθητη διάσπαση των ιστορικών υψηλών. Ας μην λησμονούμε ότι στις Η.Π.Α. μόνον ο ένας από τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες και μάλιστα αυτός με τις λιγότερες μετοχές (ο Dow Jones) έχει σημειώσει νέα ιστορικά υψηλά σε αντίθεση με τους Nasdaq και S&P 500. Η επίτευξη νέων ιστορικών υψηλών και από τον S&P 500 θα βάλει οριστικά τέρμα σε οποιαδήποτε θεωρητικά σενάρια μελλοντικής επαναφοράς των δεικτών στα επίπεδα του Μαρτίου του 2003 (ή του Οκτωβρίου του 2002 για τις Η.Π.Α.).
No comments:
Post a Comment