Wednesday, October 31, 2007

Η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και άλλα παραμύθια

Από το +6% στο -1% η ΜΙΓ σε 3 ώρες με 7 εκ. κομμάτια. Τέτοιος κουβάς έχει να πέσει από την εποχή της Connection...

5 comments:

Anonymous said...

Και λοιπόν;
Κάποιο πούλησαν και κάποιοι αγόρασαν. Πάντως απο την ανακοίνωση που εκδόθηκε το Ντουμπαϊ αγοράζει στα 7 και κάποιος θα τους τα πουλήσει σ αυτήν την τιμή. Σωστό;
Ευστοχο λαι λαϊκίστικο το σχόλιο αν είχατε μαντικές ιδιότητες. Το net asset value -αν δεν κάνουμε λάθος-ειναι παραπάνω απο 6.70

Yoda said...

Το net asset value είναι 6,70 πράγματι φίλε Ανώνυμε. Μιας ακριβής Vivartia, του 15% του ΟΤΕ, του Υγεία, της Logic (?), της Επ. Αττικής με λάθος πλοία και χωρίς διοίκηση, τα εμπορικά κέντρα της Σερβίας και φυσικά 7% Ίδιες Μετοχές.

Ως εδώ ο Αντρέας διαικπεραίωσε το εύκολο κομμάτι της ΜΙΓ: Ήταν αγοραστής σε υψηλές τιμές με μετρητά. Τώρα θα πρέπει να δημιουργήσει αξία σε αυτά που αγόρασε, να βρει νέους αγοραστές και φυσικά πίστωση για να κάνει νέες εξαγορές. Μόνο που αυτές οι τελευταίες θα πρέπει να έχουν σαφή εσωτερική απόδοση υψηλότερη του κόστους χρήματος για να έχουν νόημα. Δίνει λοιπόν την εντύπωση οτι αποχωρεί την στιγμή που η εταιρία βρίσκεται στο όριο νεών σοβαρότερων επιλογών.

Ενθυμίστε ότι οι εξαγορές έχουν στόχο ετήσια απόδοση 25% και επίσης θα ήταν προσαντολισμένες σε διαφοροποιημένους κλάδους εντός της Γεωγραφικής περιοχής των Βαλκανίων. Ακόμα μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να μετρήσουμε 30 deals και ακόμα δεν έχουμε δει ούτε 10.

Η έως τώρα διαικπεραίωση του business plan δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ούτε διαφοροποιημένες επενδύσεις στα Βαλκάνια υπάρχουν ούτε ορατή υπεραπόδοση στις τιμές που έχει αγοράσει. Εκτός αν αρχίσουν οι μαιμουδιές με την διάθεση μετοχών σε ημετέρους για να καταγράφονται "υπεραξίες".

Αυτό που λέμε είναι ότι γιατί να προτιμήσει κανείς να αγοράσει ΜΙΓ ως συγκριτικό πλεονέκτημα σε μια διαφοροποιημένη επένδυση; Μηπως προσφέρει ρίσκο αγοράς στην οποία δεν έχει κάποιος Ελληνας επενδυτής πρόσβαση; Ακόμα η διαχείριση του ΜΙΓ δεν έχει πείσει και οι διακυμάνσεις που κάνει μοιάζουν περισσότερο με πυροτεχνήματα που δημιουργούν εντυπώσεις και παράλληλα κινδύνους σε μια αγορά που πολλά συνδέονται μεταξύ τους.Μακάρι να μας διαψέυσει γιατί η αγορά έχει ανάγκη από ένα τέτοιο πετυχήμένο εγχείρημα.

Anonymous said...

Aγαπητέ Γιόντα, γενικά καλά τα λές ώρες ώρες στο blog σου . Με τη ΜΙΓ όμως ειδικά κάπου μπάζεις σε αντικειμένικότητα. Τη μια λές ότι ήταν ακριβή στα 25 η vivartia, μετά ότι ξεγέλασε τους επενδυτές και τους πήρε τα χαρτιά (στα.. 25 πάλι) μια και δε βγάζει την εταιρία απο το ταμπλό και τώρα άντε πάλι ότι είναι ακριβή η εταιρία.

Οπότε υποθέτω ότι πρέπει να βλογάνε οι επενδυτές το Βγενόπουλο που του δώσαν τα χαρτιά τους στα 25.

Μήπως να πάρεις μια απόφαση;

Για τα υπόλοιπα τώρα στη γρήγορα. Γιατί δεν έχει διοίκηση η αττικα; έφυγε κανείς και δεν το πήραμε χαμπάρι;
Λές να μη βγάλει λεφτά απο τον ΟΤΕ και τι είναι το ερωτηματικό στη Λότζικ άποψη;

Τελευταίο. Ο Ολαγιάν που θα πάρει μετοχές βιβάρτια είναι κορόιδο; Και οι άραβες του Ντουμπάι που θα αγοράσουν ΜΙΓ σε αυτές τις τιμές τι είναι;

Τώρα κατέβηκαν απο τις καμήλες, ή τους έχει λαδώσει ο Βγενόπουλος να δίνουν στα ψηλά τα δισεκατομμύρια για να αγοράσουν φούμαρα;

Yoda said...

Οταν λες στο δελτίο της προσφοράς σου οτι προτίθεσε να βγάλεις την εταιρία από το ταμπλό δεν δημιουργείς εντυπώσεις; Ναι τα 25 ευρώ είναι μια πολύ υψηλή τιμή. Ομως επί της διαδικασίας υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις. Αν η προσφορά γίνεται για να απορροφηθεί το Free float και να γίνει μετά ελεύθερα το παιχνίδι τότε το πράγμα μπάζει, χρειάζεται μια επισήμανση γιατί δημιουργεί προηγούμενο, που θα μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε σε σαφώς χαμηλές τιμές.

Και σε τελική ανάλυση πόσο δεσμευτικό από νομικής πλευράς είναι ένα τέτοιο έντυπο;

Για την Logic ειναι γνωστό οτι ο χώρος στον οποίο παίζει είναι γεμάτος ανταγωνιστικά προιόντα με συμπιεσμένα περιθώρια, ενώ οι δουλειές του Δημοσίου πληρώνονται όποτε ο Θρύλος κάνει νίκη στην Ευρώπη. Αρα εκεί μπορεί να καεί πολύ χρήμα πριν εμφανιστεί πραγματική αξία.

Οσο για την ΕΠΑΤΤ νομίζω οτι ο Ιταλός που είναι μάστορας στα ΡΟ-ΡΟ μπορεί να τους κάνει μεγάλη ζημια στην κερδοφόρα γραμμή της Αδριατικής ειδικά τώρα που το πετρέλαιο τρέχει ολοταχώς για το 100αρικο. Για την Κρήτη δεν το συζητάμε και μόνο το γεγονός ότι τα πλοία δεν είναι δικά τους τα βάζει σε τρίτη μοίρα στην προτίμηση των Κρητικανθρώπων. Άρα τι μένει; Το Αιγαίο με τα μπλέ πλοία τα οποία έχουν 5 καλούς μήνες.

Για τον Ολαγιαν νομίζω οτι είχε ήδη χαρτιά από την παλιά Chipita. Εδώ κατι δεν πάει καλά, δεν πουλάς δηλαδή φθηνή Chipita για να ξαναγοράσεις ακριβή Δέλτα. Μάλλον κάτι δεν μας λένε όπως έγινε και στην δημόσια πρόταση για την Viv. Να μην συζητήσουμε για το business plan το οποίο είναι αντάξιο εργασίας πρωτοετού φοιτητή σε οικονομική σχολή. Με αυτό το τετρασέλιδο "αριστούργημα" ξαναμπήκε σε διαπραγμάτευση την ίδια στιγμή που άλλες εταιρίες κάνουν παραστάσεις, νομικούς και οικονομικούς ελέγχους, δελτία ενημέρωσης και δεν μπορούν να πάρουν μια έγκριση αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου.

Για το 7% των ιδίων μετοχών ο κ. Βγαινόπουλος έχει δύο επιλογές με βάση την ΙΣΧΥΟΥΣΑ νομοθεσία: ¨Η να τις ακυρώσει ή να δώσει σαν αντάλλαγμα σε stock options. Ολα τα υπόλοιπα ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας. Προς Θεού δεν κατηγορείτε κάποιος που στηρίζει το χαρτί του. Ομως όταν κάνεις το 80 ή και 90% του συνολικού τζίρου και παραβαίνεις συστηματικά το νόμο σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω άρχίζεις να αποτελείς στοιχείο ρίσκου για το σύστημα.

Τα φάουλ είναι πολλά και είμαστε ακόμα στην αρχή. Μακάρι να σταματήσουν εδω.

geokalp said...

ωραίος ο yoda!
αν και συγκλίνουμε στην γενική ιδέα ότι "κάτι τρέχει με τη ΜΙΓ" και τους "χειρισμούς" του ΜΙΓοπρόεδρου, η ανάλυσή σου διαφέρει "σχετικά" από τη δική μου.
πάντως συμφωνούμε και μου αρέσει που βλέπω δημόσια και 2ο!

τέλος μια φίλη από το City που την είδα πριν μερικές εβδομάδες μόλις είπαμε δυο κουβέντες για χρηματιστηριακά μου ξεστόμισε:
"έχουν δει σε τι τιμές αγοράζουν;"