Sunday, October 21, 2007

Μάκης Βελλιανίτης (Express 21-10-2007)






Δεν εμπνέει ανησυχία η φυσιολογική διόρθωση τιμών στο Χ.Α.
Οι 4940 και οι 13381 μονάδες αποτελούν το κριτήριο για τον Γενικό Δείκτη και για τον Dow Jones αντίστοιχα

Η αναμενόμενη από τους αναγνώστες της στήλης διόρθωση οδήγησε το Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία πτώση κατά 1.9%. Το κλείσιμο της Παρασκευής βρήκε τον FTSE 20 να σημειώνει απώλειες 2.1% και το σύνολο των μετοχών του ταμπλό - που δεν είχε “απολαύσει” και καμιά σπουδαία άνοδο τις προηγούμενες εβδομάδες - υπέστη διόρθωση κατά 0.7%.
Με τη συνεδρίαση της Δευτέρας σχηματίστηκε ένα hanging man (candlestick 1), το οποίο επαληθεύτηκε περίτρανα την Τρίτη (μεγάλο μαύρο candlestick 2) με καθοδικό χάσμα στις 5261 μονάδες. Η Τετάρτη (λευκό candlestick 3) δεν ήταν ελπιδοφόρα παρά το λευκό χρώμα. Οι αγοραστές στο κλείσιμο δεν κατάφεραν να καλύψουν ούτε τις μισές από τις απώλειες της Τρίτης. Το αποτέλεσμα είναι τα candlestick 2 και 3 να σχηματίζουν ένα thrusting, που είναι πτωτικός σχηματισμός. Το αποτέλεσμα έγινε κάτι παραπάνω από ορατό την Πέμπτη (μεγάλο μαύρο candlestick 4). Ο σχηματισμός των candlestick 3 και 4 είναι ένα bearish engulfing, ο οποίος, φαινομενικά, δεν φάνηκε να είχε συνέπειες την Παρασκευή (λευκό candlestick 5). Όμως, ο σχηματισμός των candlestick 4 και 5 είναι ένα νέο thrusting που δεν προιοωνίζεται τίποτα καλύτερο από μια νέα αξιοπρεπή πτώση για τη Δευτέρα.
Σε συνέχιση της διόρθωσης οδηγεί και το εβδομαδιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, όπου έχει σχηματιστεί ένα bearish engulfing, ιδιαίτερα δυσοίωνο για την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα ανωτέρω από μόνα τους δεν εμπνέουν ανησυχία. Με τον RSI στο 82.42 και το στοχαστικό στο 97.07 δεν περιμέναμε και τίποτα καλύτερο, όπως αναλύσαμε την προηγούμενη Κυριακή. Το σήμα εξόδου δόθηκε έγκαιρα και από τους δύο ταλαντωτές με την καθοδική διάσπαση των κινητών μέσων όρων των 9 και 3 ημερών αντίστοιχα. Ο RSI μάλιστα έδωσε έμφαση στη συνέχιση της διόρθωσης με την αποτυχία ανοδικής διάσπασης του μέσου όρου των 45 ημερών και του επιπέδου 65. Και οι δύο βρίσκονται πλέον στην ουδέτερη ζώνη και εκεί θα κινηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η διόρθωση. Το ερώτημα, βέβαια, είναι σε ποια τιμή του Δείκτη θα λήξει ο ...συναγερμός;
Με τις 5298 μονάδες της Δευτέρας ο Δείκτης ολοκλήρωσε το πέμπτο κύμα του κύματος {3} που άρχισε από τις 4776 μονάδες της 10ης Σεπτεμβρίου. Αυτό που εξελίχθηκε από τη Δευτέρα είναι μέρος της διόρθωσης αυτού του κύματος που αναμένεται να ολοκληρωθεί κοντά σε κάποιο από τα γνωστά επίπεδα Fibonacci. Το 38.2% είναι στις 5099 μονάδες και το 50% επίπεδο στις 5037.
Όπως κάθε διόρθωση έτσι και η τρέχουσα εξελίσσεται σε 3 κύματα (a), (b) και (c) με τα πρώτα δύο να έχουν ολοκληρωθεί στο χαμηλό της Τετάρτης και στο υψηλό της Πέμπτης αντίστοιχα. Έκτοτε έχουμε την ανάπτυξη του (c). Αν το τελευταίο έχει μήκος ίσο με το (a), τότε η διόρθωση θα σταματήσει στις 5127 μονάδες, ενώ αν έχει μήκος ίσο με 1.618 Χ (a) στις 5056 μονάδες. Καταλήγουμε με αυτή τη μέθοδο σε δύο ζώνες που αποτελούν το πιθανό πέρας της διόρθωσης; 5099 – 5127 μονάδες και 5037 – 5056 μονάδες. Η πρώτη ζώνη έχει δύο επιπλέον “προσόντα”: Το πρώτο είναι ότι περιλαμβάνει τις 5125 μονάδες, που ήταν το πέρας του κύματος (iv) του προηγούμενου ανοδικού σχηματισμού. Το δεύτερο είναι ότι, συνήθως, τα “τεσσάρια” συνηθίζουν να διορθώνουν στο 38.2% του προηγούμενου ανοδικού κύματος.
Πιστεύουμε ότι σε μια από τις δυο ζώνες, με πιθανότερη την πρώτη, θα ολοκληρωθεί η διόρθωση. Για λόγους πληρότητας αναφέρουμε και το 61.8% επίπεδο Fibonacci που είναι οι 4975 μονάδες. Τί εκτίμηση θα κάνουμε όμως αν σε ένα κρεσέντο πωλήσεων ο Δείκτης διασπάσει καθοδικά όλα τα προαναφερθέντα επίπεδα; Τότε κριτήριο ορθότητας της μέτρησης των κυμάτων Elliott και κατά συνέπεια της όλης ανάλυσής μας θα αποτελέσουν αρχικά οι 4940 μονάδες (πέρας του κύματος {1}) και τελικά οι 4776 μονάδες (πέρας του κύματος {2}). Αν ο Δείκτης διασπάσει τις 4940 μονάδες – έστω και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό – τότε σίγουρα οι 5298 μονάδες της Δευτέρας δεν ήταν το πέρας του κύματος {3}. Το τί ήταν θα εξαρτηθεί από το πού θα σταματήσει η διόρθωση. Αν τερματιστεί πάνω από τις 4776 μονάδες και ακολουθήσει άνοδος με “πεντάρια” κύματα τότε οι 5298 μονάδες ήταν απλώς το πέρας του πρώτου κύματος του {3} και με τους πιο μέτριους υπολογισμούς ο Δείκτης θα ολοκληρώσει το κύμα (3) πάνω από τις 5600 μονάδες! Αν όμως διασπάσει καθοδικά και τις 4776 μονάδες που αποτελούν το “απόλυτο κριτήριο” της ανάλυσής μας τότε η κίνηση από τις 4477 μονάδες του Αυγούστου εκλαμβάνεται ως ανοδική διόρθωση και το πέρας της πτώσης επιεεικώς αναμένεται να λάβει χώρα κοντά στις 4000 μονάδες!
Τα ανωτέρω αποτελούν όλα τα πιθανά σενάρια για το τί εξελίσσεται στο Χ.Α. Κάτι που δεν είναι άσχετο με το τί συμβαίνει στις ξένες αγορές. Ο Dow Jones συνηθίζει να προπορεύεται σε τέτοιες διορθώσεις και η ανοδική αυτονόμηση της Ευρώπης ακόμη είναι στα σπάργανα. Στο σχετικό διάγραμμα βλέπουμε ότι μετά το υψηλό των 14198 μονάδων της περασμένης εβδομάδας ακολούθησε διορθωτική κίνηση που με σχετική ευκολία τον οδήγησε κάτω από τις 14000 μονάδες δυσαρεστώντας σφόδρα τους θιασώτες των λεγόμενων “ψυχολογικών ορίων”. Στο διάγραμμα έχουμε σημειώσει και τις δυο πιθανές μετρήσεις των κυμάτων Elliott. Δυστυχώς, ο Dow Jones στην κίνηση από τις 12518 μονάδες του Αυγούστου δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει το 1.236 της προηγούμενης πτώσης του (δηλαδή της 14377 μονάδες) αναγκάζοντας και μας να περιλαμβάνουμε και τις δυο μετρήσεις. Τον “γρίφο” θα λύσει το πέρας της διόρθωσης με πρώτο κριτήριο τις 13381 μονάδες και απόλυτο κριτήριο τις 13022. Η καθοδική διάσπαση των 13022 μονάδων θα σημάνει τη συνέχιση της διόρθωσης κάτω από τις 12000 μονάδες, ενώ τερματισμός της διόρθωσης μεταξύ 13381 και 13022 μονάδων και ανοδική ανάπτυξη σε “πεντάρια” κύματα θα δώσει προοπτική για δυσθεώρητα επίπεδα τιμών.
Ευρώ και brent αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τί συμβαίνει στις χρηματαγορές και συχνά πρέπει να αναφερόμαστε και στα δύο. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του ευρώ βλέπουμε τη νέα μέτρηση των κυμάτων Elliott, που δίνει μεγάλες προοπτικές ανόδου. Η άνοδος πάνω από τα 1.43 δολάρια δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Τα 1.1640 δολάρια του 2005 ήταν το πέρας του κύματος 4 και έκτοτε έχουμε σε εξέλιξη το κύμα 5. Το τελευταίο εξελίσσεται σε πέντε επιμέρους κύματα εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί τα τέσσερα (από (1) ως και (4)). Το κύμα (5) αποτελεί επέκταση της κίνησης, είναι το μεγαλύτερο ανοδικό και στην εξέλιξή του έχουν ολοκληρωθεί μόλις τα κύματα i και ii. Τα 1.50 δολάρια είναι περισσότερο κοντά από όσο πολλοί αναλυτές φαντάζονται...
Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα του brent δεν έχουμε διαφοροποίηση από όσα είχαμε αναφέρει σε ανάλυση του Σεπτεμβρίου. Ο “χορός” της ανόδου “καλά κρατεί” , το brent απολαμβάνει το (3) του 3 και μάλιστα με τα αρχικά του στάδια να έχουν φτάσει τα 84 δολάρια. Τον Ιούλιο είχαμε αναφέρει για τριψήφια τιμή του brent. Τώρα, πλέον, τα 100 δολάρια είναι ορατά… Κριτήριο ορθότητας της ανάλυσής μας αποτελούν πλέον δυο υψηλές τιμές: Τα 75.64 και τα 68.20 δολάρια. Η τελευταία τιμή αποτελεί και εδώ το απόλυτο κριτήριο.

No comments: