Sunday, October 14, 2007

Μάκης Βελλιανίτης (Express 14-10-2007)

Πολύ κοντά σε μικρού βεληνεκούς διόρθωση ο Γενικός Δείκτης
Σε καλό δρόμο η διάσπαση των 2782 μονάδων
από τον FTSE 20

Με νέα εβδομαδιαία κέρδη κατά 1.8% έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. Ο FTSE 20 τα πήγε πάλι καλύτερα αφού σημείωσε άνοδο 2.1%. Το σύνολο των μετοχών του ταμπλό ακολούθησε την άνοδο με μεγάλη διστακτικότητα κλείνοντας την εβδομάδα με κέρδη μόλις 0.4%. Σε ετήσια βάση ο FTSE 20 έχει καλύτερη απόδοση από το σύνολο των μετοχών κατά 6.8%.
Τα candlestick αυτή την εβδομάδα δεν είχαν να μας δείξουν και πολλά πράγματα. Τη Δευτέρα (μικρό λευκό
candlestick 1) και την Τετάρτη (μαύρο candlestick 3) οι αγοραστές μάζεψαν δυνάμεις που τις αξιοποίησαν κατά τις υπόλοιπες 3 συνεδριάσεις όπως δείχνουν τα λευκά candlestick 2, 4 και 5.
Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 4776 μονάδες της 10ης Σεπτεμβρίου θυμίζει ανοδικό “τρένο” κλείνοντας ένα μήνα σχεδόν αδιάλειπτης ανόδου. Σε λιγότερο από δυο μήνες από τα χαμηλά των 4477 μονάδων της 17ης Αυγούστου έχει κερδίσει ένα σημαντικό 18.2% αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το πέρας της ανόδου από τον Μάρτιο του 2003 είναι ακόμη μακριά.
Η τεχνική εικόνα του Δείκτη δεν έχει αλλάξει από το πέρας της προηγούμενης εβδομάδας. Οι τρείς γραμμές των λωρίδων Bollinger έχουν γυρίσει ανοδικές προμηνύοντας, ότι όπου νά ‘ναι θα έχουμε διόρθωση. Ό όγκος σε τεμάχια στις τελευταίες δυο συνεδριάσεις ήταν πτωτικός υποδεικνύοντας το ίδιο πράγμα.
Το ταξίδι των ταλαντωτών στη ζώνη της ανοδικής αγοράς συνεχίζεται απρόσκοπτα με τους κινητούς μέσους όρους τους να ακολουθούν ασθμαίνοντας. Τα επίπεδα τιμών, βέβαια, του RSI και του στοχαστικού είναι τέτοια που απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση από τους επενδυτές. Ο RSI βρίσκεται στο 82.42 (!) επίπεδο που είχε να το συναντήσει από τον Ιανουάριο του 2006. Ο στοχαστικός ταλαντωτής βρίσκεται στο 97.07 (!) και λόγω της φύσης του έχει σχεδόν οριζοντιωθεί, εξαντλώντας για τον τεχνικό αναλυτή όλα τα περιθώρια εξαγωγής συμπερασμάτων από αυτόν. Όλοι οι ταλαντωτές έχουν τις αδυναμίες τους και τις τελευταίες εβδομάδες ο στοχαστικός με πρόδηλο τρόπο φανερώνει τη δική του.
Τί περιμένουμε, λοιπόν, από το ημερήσιο διάγραμμα για να δούμε την εξέλιξη μιας αξιόλογης διόρθωσης; Τη συμπεριφορά του RSI σε σχέση με τον κινητό μέσο των 9 ημερών και έναν πτωτικό σχηματισμό από τα candlestick. Από τον RSI αναμένουμε γύρισμα και καθοδική διάσπαση του μέσου όρου. Επισημαίνουμε, ότι όταν ο RSI βρίσκεται πάνω από το 80, το σήμα εξόδου το δίνει ο κινητός μέσος όρος, ενώ στην περιοχή μεταξύ 65-80 η καθοδική διάσπαση του 65.
Ο καθοδικός σχηματισμός στα candlestick (evening star, bullish engulfing κλπ) πρέπει να εκδηλωθεί κοντά σε ένα σημαντικό επίπεδο αντίστασης για να έχει ισχύ. Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη σημαντικό επίπεδο δεν είναι άλλο από τις 5410 μονάδες από το οποίο το κλείσιμο της Παρασκευής απέχει μόλις 2.2%.
Το πιο αισιόδοξο μήνυμα της εβδομάδας το έδωσε ο FTSE 20. Στο μηνιαίο διάγραμμα που παραθέτουμε μπορείτε να δείτε μεταξύ των άλλων και την επικρατούσα μέτρηση των κυμάτων Elliott, που προσφέρουν την ίδια αισιόδοξη προοπτική με αυτήν που αναλύσαμε στην προηγούμενη ανάλυσή μας για το Γενικό Δείκτη. Και εδώ βρισκόμαστε στην ανάπτυξη του κύματος (3) του κύματος 5 από τα χαμηλά των 701 μονάδων του 2003. Το κύμα αυτό έχει αρχίσει από τις 2369 μονάδες του Αυγούστου. Το μήνυμα στο οποίο αναφερθήκαμε είναι η ανοδική διάσπαση του επιπέδου Fibonacci 78.6%, δηλαδή των 2782 μονάδων. Ασφαλώς, για ένα τέτοιο σημαντικό επίπεδο αναμένουμε μια τυπική ανοδική διάσπαση δηλαδή και το χαμηλό ενός εβδομαδιαίου candlestick να βρεθεί πάνω από τις 2782 μονάδες. Ίσως να το έχουμε κατά την εβδομάδα που αρχίζει αύριο.
Η δεύτερη πετυχημένη προσπάθεια διάσπασης αυτού του επιπέδου (που αντιστοιχεί με τις 5410 μονάδες του Γενικού Δείκτη) ανοίγει διάπλατα το δρόμο του FTSE 20 και για την ανοδική διάσπαση των ιστορικών υψηλών των 3348 μονάδων. Σημειώστε, επίσης, από αυτό το διάγραμμα – δυστυχώς λόγω έλλειψης χώρου και των εξελίξεων κάθε εβδομάδα δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες να αναφερθούμε σε μακροπρόθεσμα διαγράμματα – ότι έχουμε χαρακτηρίσει ήδη ως κύμα III το ιστορικό υψηλό, ως πέρας του κύματος IV τις 701 μονάδες του 2003 εκφράζοντας την πεποίθησή μας ότι η τελευταία τετράχρονη άνοδος δεν είναι απλή ανοδική αντίδραση, αλλά μέρος της όλης ανόδου από τη γέννηση του Χ.Α. Αξίζει, ακόμη, τον κόπο η αναφορά στις δυο σημειωμένες γραμμές τάσης, αφενός μεν αυτή της στήριξης, που κράτησε τον FTSE 20 σε τέσσερεις μεγάλες διορθώσεις και αφετέρου τη γραμμή αντίστασης, που καθορίζει το “πλαίσιο” μέχρι το οποίο μπορεί να κινηθεί, χωρίς να ακολουθήσει μια – έστω και μικρή – διόρθωση.
Το σύνολο των μετοχών του ταμπλό κινείται με αισθητά βραδύτερο ανοδικό ρυθμό από αυτόν του Γενικού Δείκτη και του FTSE 20. Πρακτικά, κατά τις τελευταίες 9 συνεδριάσεις γίνεται πραγματική μάχη για την ανοδική διάσπαση των 1766 μονάδων, δηλαδή του 61.8% επιπέδου αναπλήρωσης των απωλειών από τα χαμηλά του Αυγούστου. Στο σχετικό διάγραμμα βλέπουμε, ότι χρειάζεται εξαιρετική προσπάθεια από την πλευρά των αγοραστών για να ξεπεραστούν τα σημαντικά επίπεδα αντίστασης των 1766, 1789 και 1812 μονάδων. Είναι πολύ πιθανόν, η εξέλιξη του τελευταίου ανοδικού κύματος του Γενικού Δείκτη να μη συνοδευτεί από την ανοδική διάσπαση ούτε του πρώτου επιπέδου Fibonacci από τα ιστορικά υψηλά, που βρίσκεται κοντά στις 3000 μονάδες! Για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής, που συντελέστηκε την τετραετία 1999-2003, ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE 20 προβλέπεται να σημειώσουν νέα ιστορικά υψηλά και το σύνολο των μετοχών του Χ.Α. δεν θα έχει καλύψει ούτε το 23.6% των απωλειών του!
Στο εξωτερικό η εικόνα των χρηματιστηριακών δεικτών συνεχίζει να δίνει έδαφος για καλύτερα επίπεδα τιμών του Γενικού Δείκτη. Στο διάγραμμα του “πάπα” των δεικτών, του S&P 500 της Νέας Υόρκης βλέπουμε τη δεύτερη διάσπαση των ιστορικών υψηλών μετά από αυτήν του Ιουλίου στα πλαίσια της ανάπτυξης του πέμπτου κύματος της ανόδου από τις 769 μονάδες του Οκτωβρίου του 2002. Η διαφορά από τη μέτρηση των κυμάτων Elliott στους ευρωπαϊκούς δείκτες είναι ότι, κατά τη γνώμη μας, ο S&P 500 προηγείται χρονικά κατά ένα ανοδικό κύμα δηλαδή διανύει το πέμπτο κύμα του 5 ενώ οι ευρωπαϊκοί το τρίτο. Αυτό το γεγονός θα δώσει την ευκαιρία – και τα οφέλη – άλλης μιας ανοδικής προσπάθειας στις ευρωπαϊκές μετοχές πριν ακολουθήσουν κοινό πτωτικό δρόμο με αυτές των Η.Π.Α.

1 comment:

Anonymous said...

Γινεται να δουμε και τα διαγραμματα του Κ. Βελλιανιτη?